mega888 Narodowe Święto Niepodległości

Narodowe Święto Niepodległości

2017 11 09 1791

Związku 11 listopada z Józefem Piłsudskim ojcem niepodległej RP chyba nawet nie wypada przypominać. Z suchej faktografii może należy tylko nadmienić, że właśnie 11 listopada w 1918 r, Rada Regencyjna (organ sprawujący władzę nad Królestwem Polskim) przekazała władzę nad wojskiem, Józefowi Piłsudzkiemu, który dzień wcześniej powrócił z internowania w Magdeburgu.
Poniżej kilka informacji (a może i ciekawostek) związanych z 11 listopada:
– upamiętnienie odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 zbiega się z obchodzonym w Europie Zachodniej zakończeniem I wojny światowej (data zawieszenia broni na froncie zachodnim - rozejm w Compiegne);
- Polska odzyskuje niepodległość po 123 latach zaborów (1795–1918), jednak cześć historyków przypomina, że od tej łatwej do zapamiętania liczby należałoby odjąć okres Księstwa Warszawskiego w czasach napoleońskich (formalnie istniało w latach 1807-1815);
- Święto Niepodległości ustanowiono w… 1937 r. ( ustawą z 23 kwietnia 1937 r., Sejm RP uznał, że Święto Niepodległości obchodzone będzie 11 listopada "jako rocznica odzyskania przez naród polski niepodległego bytu państwowego i jako dzień po wsze czasy związany z wielkim imieniem Józefa Piłsudskiego, zwycięskiego wodza narodu w walkach o wolność ojczyzny".);
- w latach 1919–1936 rocznice odzyskania niepodległości świętowano w Warszawie jako uroczystości o charakterze wojskowym;

- w okresie PRL (od 1945 r. formalnie zniesione);
- powraca do państwowego kalendarza w 1989 r. (ustawą z 15 lutego tegoż roku);
- to równocześnie (od 2000 r.) Dzień Służby Cywilnej;
- dawniej Święto Orderu Virtuti Militari.
W dniu tym w historii Polski wypada wiele innych wydarzeń – najdonioślejsze z nich to:
- 1673 r. zwycięstwo pod Chocimiem nad Turkami (hetmana wielkiego koronnego Jana Sobieskiego);
- 1920 r. Marszałek Polski Józef Piłsudski odznaczył miasto Lwów Krzyżem Srebrnym Orderu Virtuti Militari.
- 1939 r. Niemcy aresztowali profesorów Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w Lublinie;
- 1997 r. rząd Jerzego Buzka uzyskał wotum zaufania;
- od 2010 roku środowiska narodowe organizują w Warszawie Marsz Niepodległości, który rok rocznie gromadzi setki tysięcy Polaków chcących zamanifestować dumę ze swej Ojczyzny.

Na świecie zaś 11 XI obchodzone są m.in.:
- Angola, Święto Niepodległości (1975 r.);
- Belgia, Święto Wyzwolenia;
- Francja, Dzień Pamięci;
- Finlandia, Dzień Ojca;
- Stany Zjednoczone, Dzień Weteranów;
- Malediwy, Święto Republiki
W Kościele katolickim to wspomnienie św. Marcina (z Tours).

Z okazji Święta Niepodległości w 2009 r. na stronie internetowej Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego udostępniono do darmowego pobrania zestaw 19 pieśni patriotycznych i wojskowych (m.in.: „Legiony”, „O mój rozmarynie”, „Przybyli ułani”, „Rozkwitały pąki białych róż”, „Czerwone maki”, „Modlitwa obozowa”, „Wojenko, wojenko”). Tradycję te podjął ponownie i wspaniale rozwinął obecnie Prezydent RP Andrzej Duda, który w dzień Święta Niepodległości animuje w terenie wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych z rodakami. Jak do tej pory wyróżniona została Lubelszczyzna. Pierwsze takie śpiewanie miało miejsce w 2015 r. w Białej Podlaskiej, zaś w ubiegłym roku - przy współudziale Fundacji Niepodległości - zorganizowano takie wydarzenie w Świdniku.

Zachęcamy wszystkich do udziału w Święcie Niepodległości i oczywiście wywieszenia flag narodowych co najmniej na domach (w oknach mieszkań) i budynkach firm.

Jan Fedirko