mega888 100 rocznica urodzin śp. sierż. Józefa Franczaka "LALUSIA"

100 rocznica urodzin śp. sierż. Józefa Franczaka "LALUSIA"

„To co przeżyło jedno pokolenie, drugie przeplata w sercu i pamięci. Dla tych, którzy odeszli, dla tych, co zostają. Wszystko splata się w jedną narodową pamięć. Ona przeszłości i przyszłości sięga” ( A. Oppman)

2018 03 17 2982 Q1 bis 2018 03 17 2985 Q1 bisW ramach dalsze ciągu obchodów Narodowego Dnia Pamięci Niezłomnych Żołnierzy Wyklętych uczciliśmy „Urodziny Lalusia” - 100 rocznicę urodzin sierż. Józefa Franczaka ps. „Laluś” . W piątek 16 marca 2018 r. w siedzibie lubelskiego oddziału IPN odbyła się – jak to określił Marek Franczak (syn Lalusia) - wieczornica ku czci ostatniego polskiego partyzanta. W sobotę 17 marca 2018 r. w Piaskach w intencji Lalusia odprawiona została Msza św.

Po niej przemaszerowaliśmy z pocztami sztandarowymi pod pomnik gdzie nastąpiło złożenie kwiatów i zapalono znicze.

Pomimo nagłego nawrotu zimy w ślad za wezwaniem Wojewody Lubelskiego, że to błahostka wobec warunków w jakich walczył Laluś przebrnęliśmy przez zaspy śniegu na grób rodziny Franczaków w którym pochowany jest śp. Sierżant Józef . Tam również przedstawiciel Fundacji zapalił białe i czerwone znicze. Aura – widoczna na zdjęciach - nie odstraszyła najwytrwalszych w tym poza wspomnianym Wojewodą P. Czarnkiem m.in. przedstawiciela Prezydenta Miasta Lublin, Dyr. IPN Oddz. L-n, Żołnierzy WP, w tym 2LBOT, org. kombatanckich oraz kolegów z Legii Nadwiślańskiej NSZ. 2018 03 17 2998 bis2018 03 17 2993 Q1 bis

J.F. , Piaski, 17 III 2018

2018.03.16 LALUS foto2018 03 19 3026 q1 bis