mega888 aktualności

aktualności

5. RAJD STRZAŁY

Walenty_Waskowicz_ps._STRZALA.jpgTradycyjnie w Pliszczynie 27 kwietnia br. odbędzie się 5. Rajd Pamięci st. sierż. Walentego Waśkowicza „Strzały”. Rajd odbywa się można powiedzieć w oparciu o gościnny klasztor Księży Sercanów.
Sobotnie wydarzenie ma również charakter rodzinny – w drugiej części – od ok. godz. 3 PM przechodzi w piknik historyczny połączony z poczęstunkiem.
Program wydarzenia przedstawia się następująco:
11:00 - rozpoczęcie oczywiście uroczystą Mszą św. w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Pliszczynie.
W południe złożenie wiązanek kwiatów pod tablicą upamiętniająca Patrona rajdu.
12:20 – przemarsz na cmentarz parafialny i po modlitwie zapalenie zniczy na symbolicznym grobie Czesława Jabłońskiego ps. „Bąk”
12:45 uformowanie się i przemarsz trasą rajdu: „Doły Piekarczyka” – Baszki - Pliszczyn „Góry”
ok. 14:15 – poświęcenie i odsłonięcie kamienia pamiątkowego w miejscu śmierci Walentego Waśkowicza ps. „Strzała” - Niezłomnego Żołnierza Wyklętego; apel poległych, salwa honorowa.
„Strzała” był dowódcą patrolu w oddziale WiN kpt. Zdzisława Brońskiego „Uskoka”. Poległ w ubeckiej obławie 1 kwietnia 1949 r. właśnie w Pliszczynie.
Po marszu będzie maił miejsce wspomniany piknik militarno - historyczny na terenie parku przy klasztorze Księży Sercanów ( z ogniskiem, poczęstunkiem, stoiskami grup rekonstrukcyjnych i organizacji proobronnych, konkursami z nagrodami dla dzieci i młodzieży szkolnej).

Kolejna edycja Rajdu STRZAŁY organizowana jest wspólnie przez GRH im. 1 Pułku Legii Nadwiślańskiej Ziemi Lubelskiej NSZ, Stowarzyszenie Patriotyczne Ryngraf im. 1 Pułku Legii Nadwiślańskiej Ziemi Lubelskiej NSZ oraz Towarzystwo Gimnastyczne Sokół w Lublinie, Gminę Wólka, Parafię pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Pliszczynie./
Fundacja Niepodległości współpracując z grupami rekonstrukcji historycznej wspiera wydarzenia, a przede wszystkim zaprasza wszystkich do udziału w malowniczej okolicy Pliszczyna.

Krótka informacja nt. Bohatera oraz plakat Rajdu poniżej:

Czytaj więcej:  5. RAJD STRZAŁY

MASZERUJESZ ALBO CHORUJESZ... 11. RAJD ZAPORY

2024_IV_22_XI_R._Zapory_Belzyce.jpg

Uspokajamy nikt nie zachorował, przecież te deszcze, ulewy, a nawet burza to była iście partyzancka pogoda „Maszerują cicho, niby cienie…”
Nasza fotorelacja z tegorocznej edycji Rajdu (aut. J. Fedirko) na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2845-maszerujesz-albo-chorujesz-11-rajd-zapory-belzyce-poniatowa
Dzielnie maszerujące Dzieci ze zdjęcia obok oraz fotorelacja z wydarzenia na fb Rajdu ZAPORY https://www.facebook.com/rajdzapory/?locale=pl_PL
m.in. https://www.facebook.com/photo/?fid=3618667905059321&set=pcb.3618670495059062&locale=pl_PL
Relacje z Rajdu zamieścili jego uczestnicy np. rakowiecka37 czyli Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL
https://www.instagram.com/p/C6DhVZWo7Zb/?igsh=MXVzcWRsaXRsdnVxbw== oraz środki społecznego komunikowania np. Radio Lublin: https://radio.lublin.pl/2024/04/rajd-szlakiem-bohatera-po-raz-11-wyruszyli-sladami-zapory-zdjecia/ 2024_IV_22_XI_R._Zapory_Poniatowa.jpg

11. EDYCJA RAJDU "ZAPORY"

Rajd_ZAPORY.jpgJuż w najbliższą sobotę - 20 IV 2024r. - startuje, jak co roku o 8:00 w Bełżycach - 11. Rajd Zapory.
Naprawdę warto wybrać się na trasę wiosennego marszu szlakiem bohaterskich Niezłomnych Żołnierzy Wyklętych z oddziału mjr. cc Hieronima Dekutowskiego ps. Zapora. W tym roku w Bełżycach dzięki staraniom społecznego komitetu na czele z Komendantem Rajdu P. Rafałem Dobrowolskim spotkamy się pod odsłoniętym miesiąc temu pomnikiem Bohatera – patrona Rajdu mjr. cc H. Dekutowskiego „Zapory”.
Trasa XI Rajdu wiedzie - wygląda następująco:
- start godz. 8:00 Bełżyce (Park/ Rynek – Pomnik „ZAPORY”)
- Zalesie (postój)
- Trzciniec (postój)
- Wronów OSP (długi postój, poczęstunek, ognisko - trzeba mieć własne kiełbaski, stoisko 2LBOT)
- zakończenie Poniatowa, wiata przy ulicy Brzozowej około 18:30 – 19:00 (poczęstunek, rozlosowanie nagród dla dzieci i młodzieży)
Długość trasy: około 25 km, rozłożone na cały dzień, w wolnym tempie marszowym, z częstymi postojami (główne postoje wymienione powyżej, dodatkowo robimy krótsze postoje w miarę potrzeby). Rajd jest ubezpieczany przez bus jadący z tyłu i zabierający osoby potrzebujące odpoczynku. Dodatkowo będą towarzyszyć 1-2 wozy konne, którymi też będzie można podjeżdżać.
Rajd otwarty jest na uczestników z całego kraju. Bierze w nim udział młodzież i dzieci od pierwszej klasy szkoły podstawowej (tempo, ilość przystanków, rozłożenie na cały dzień, przygotowane atrakcje sprawiają, że bez problemu pokonują nawet kilkudziesięcio kilometrową trasę).
Prośba o zabranie własnego picia i jedzenia (na wszelki wypadek 😉
Koniecznie zabieramy polskie flagi i wygodne obuwie.

Więcej informacji na: https://www.facebook.com/rajdzapory/?locale=pl_PL

Tradycyjnie głównymi organizatorem Rajdu im. mjr. cc Hieronima Dekutowskiego ps. "Zapora" oraz jego żołnierzy jest pomysłodawca wydarzenia Stowarzyszenie Grupa Historyczna "Zgrupowanie Radosław" z Warszawy, na czele jak zawsze z komendantem Rafałem Dobrowolskim. Pozostali patroni – w tym m.in. Burmistrzowie Bełżyc i Poniatowej oraz Fundacja Niepodległości - podani na plakacie Rajdu (patrz poniżej - w rozwinięciu tej informacji, tam również biogram naszego Bohatera oraz "Marsz Zaporczyków").
W imieniu własnym i organizatorów jeszcze raz serdecznie zapraszamy na XI już Rajd im. mjr. cc Hieronima Dekutowskiego “Zapory”.

Czytaj więcej: 11. EDYCJA RAJDU "ZAPORY"

DEKADA BEZ ANATOLA

2014-04-11_38_bis.jpg

„Dobry Duch Polesia” – Kustosz Pamięci Narodowej na Wołyniu i Polesiu wołyńskim - odszedł od nas do wieczności 11 kwietnia 2014 r. śp. Anatol Sulik był niestrudzonym odkrywcą i opiekun upamiętnień memoratywnych związanych z Polskością na tamtych ziemiach.
Warto przypomnieć, że Anatol odszedł do Pana, tak jak żył - odwołał został „ze służby” w czasie inwentaryzacji cmentarza w Równem.
Dzięki jego pracy, wielu ludzi mających korzenie na Wołyniu mogło dotrzeć na odnalezione nekropolie i miejsca spoczynku swoich bliskich.
Choć wydaje się to nieprawdopodobne już od dziesięciu lat nie słyszymy Jego gawęd tworzących niesamowity klimat podczas wspólnej pracy w trakcie ekspedycji porządkowania i odnawiania kresowych nekropolii.
Anatol to była jedyna w swoim rodzaju szarmanckość prostego człowieka – urokliwa pokorność małżonka (absolutnie nie mylić z pantoflarstwem), zwłaszcza gdy z lekka z nami (i z ssałem) pobrykał. Zaiste był człowiekiem z krwi i kości, ewidentnie stworzonym ku miłości (ludzi, ziemi rodzinnej, Ojczyzny). Co z taktem i urokiem osobistym wykonywał z tylko sobie właściwym wdziękiem.
Mogiły i miejsca pamięci nie tylko z okresu II wojny światowej dzięki niestrudzonym często kilkudziesięciu kilometrowym ekspedycjom Anatola na rowerze trwają. Niech tak i trwa pamięć o Nim, a teraz pomódlmy się zań: Wieczne odpoczywanie….

Czytaj więcej: DEKADA BEZ ANATOLA

KODY PAMIĘCI WIĘŹNIÓW ZAMKU LUBELSKIEGO

2024_IV_10_Kody_Pamieci_0_640x497.jpg

W południe 10 kwietnia br. w Muzeum Martyrologii „Pod Zegarem” – filii Muzeum Narodowego w Lublinie otwarta została wystawa „Kody Pamięci Więźniów Zamku Lubelskiego”. Muzeum – warto przypomnieć, że mieszczące się w byłej katowni niemieckiego gestapo, a następnie komunistów - uczciło w ten sposób skazanych wyrokiem Wojskowego Sądu Okręgowego 9 kwietnia 1945 roku 11 żołnierzy AK więźniów Zamku Lubelskiego i zamordowanych kilka dni potem. Byli to: M. Szczepański „Dębina”, E. Jaroszyński „Ojciec”, T. Jamroz „Zgrzyt”, T. Bujalski „Sosna”, Z. Barszczewski „Miś”, Cz. Rossiński „Jemioła”, B. Mucharski „Lekarz”, R. Szydelski „Pawełek”, J. Nawrat „Lucjan”, M. Grabowski „Prawdzic”, W. Młyniak „Waldek”.                                                                                                           Wystawę zorganizowano w ramach 70. Rocznicy likwidacji komunistycznego więzienia na Zamku Lubelskim.

Kilka zdjęć z wydarzenia – uczestniczącego w nim przedstawiciela Fundacji Niepodległości – poniżej.

Czytaj więcej: KODY PAMIĘCI WIĘŹNIÓW ZAMKU LUBELSKIEGO

14. ROCZNICA TRAGEDII SMOLEŃSKIEJ

Smolensk_10_IV.jpg

Przedstawiciel Fundacji Niepodległości oddając cześć wszystkim Ofiarom Katastrofy zapalił białe i czerwone znicze pod pomnikiem i tablicą upamiętniającą w Lublinie śp. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Foto poniżej.

Poniżej zaproszenie wraz z programem Społecznego Komitetu Obchodów 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej w Lublinie:

Czytaj więcej: 14. ROCZNICA TRAGEDII SMOLEŃSKIEJ

FUNDACJA NIEPODLEGŁOŚCI NA TARGACH PROJEKTÓW

2024_IV_04_Targi_Prjkt._L-n_1.png

W dniu 3 kwietnia 2024 r. Fundacja Niepodległości wzięła udział w ,,Targach Projektów Regionalnych Funduszy Europejskich 2024”. Wydarzenie odbyło się w Lubelskim Parku Naukowo-Technologicznym S.A. Wystawcami byli Beneficjenci, z którymi WUP w Lublinie podpisał umowy na realizację projektów w ramach programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Uczestnicy targów mogli uzyskać informacje jakie możliwości dają Fundusze Europejskie w zakresie aktywizacji społecznej i zawodowej – jak zostać uczestnikiem projektu, doradcy zawodowi udzielali bezpłatnych konsultacji i porad, można było uzyskać informacje nt. kursów języka polskiego dla obywateli Ukrainy oraz innych szkoleń i staży. Poza poznaniem realizatorów projektów w jednym miejscu można było zdobyć od nich interesującą wiedzę z pierwszej ręki.
Targi zorganizował Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie.
Stoisko FN przygotowali i fachowym doradztwem służyli J. Janicka oraz A. Śpieżak z Biura Projektów Europejskich FN - siedziba w Lublinie, ul. Skromnej 5. pok. H 6.
Więcej informacji na stronie organizatora: https://wuplublin.praca.gov.pl/-/23359681-targi-projektow-regionalnych-funduszy-europejskich-2024

Czytaj więcej: FUNDACJA NIEPODLEGŁOŚCI NA TARGACH PROJEKTÓW