mega888 25 lat służby ORP „Lublin”

25 lat służby ORP „Lublin”

Uroczystośc 25-lecia podniesienia bandery na ORP „Lublin” - wojennym okręcie desantowo-minowym typu Lublin odbyła się 10 października w Świnoujściu, w bazie 8. Flotylli Obrony Wybrzeża.
W jubileuszowej uroczystości w Bazie Marynarki Wojennej w Świnoujściu wzięli udział przedstawiciele Prezydenta i Rady Miasta Lublin. Wręczyli oni załodze okrętu dar od Fundacji Niepodległości w Lublinie telewizor, który został zainstalowany w okrętowej stołówce.
ORP „Lublin” jest jednym z 5 okrętów tego typu, pozostałe to „ORP Kraków”, ORP „Poznań”, ORP „Toruń”, ORP „Gniezno”. Lublin i pozostałe wymienione miasta utrzymują żywy kontakt ze swoimi jednostkami.
Kapitan ORP „Lublin” Piotr Mazurek w dniach 6-7 października odwiedził swoje rodzinne miasto – Lublin. W tym czasie spotkał się ze społecznością VII LO im. Marii Konopnickiej, którego jest absolwentem, gościł także w Młodzieżowym Domu Kultury Nr 2, przy ul. Bernardyńskiej, koordynującym współpracę jednostek Miasta i innych podmiotów z okrętem.
KP/BP