mega888 Prace na cmentarzu w Gaju (Wołyń)

Prace na cmentarzu w Gaju (Wołyń)

W dniach 1-3 października 2014 r. grupa wolontariuszy  oraz potomkowie (dzieci i wnuki) byłych mieszkańców Gaju (razem 8 osób), pod kierunkiem Leona Popka wzięła udział w porządkowaniu "polskiego cmentarza" (tak jest nazywany przez miejscową ludność ukraińską) z 1916 r.

Pomagali miejscowi Ukraińcy wraz z ks. Piotrem Nazarenko z cerkwi prawosławnej z Kaszówki. Wycięte zostały krzaki i usunięto chwasty z terenów całego cmentarza o pow. 35 m x 35 m. Wykonano również drewniane ogrodzenie (dębowe słupki i żerdzie). Ustawiono też kilkanaście drewnianych krzyży. W ośmiu rzędach naliczono ok. 170 mogił ziemnych. Część z nich nosiła ślady rozkopania. Z relacji byłych mieszkańców wiadomo, iż na tym cmentarzu pogrzebano bliżej nieznaną liczbę polskich legionistów oraz żołnierzy rosyjskich poległych w walkach nad Stochodem w 1916 r. W 1943 r. miejscowi Ukraińcy pogrzebali tam również część (?) Polaków zamordowanych przez UPA.
tekst i fotografie: dr Leon Popek

Poniżej kwatera ekshumowanych w 2013 r. mieszkańców Gaju zamordowanych 30.08.1943 r. znajdująca sie na cmentarzu w Sokólu. Została ona także uporządkowana. (w 2013 r. pogrzebano tu 81 Polaków - zamordowanych 30.08.1943 r. przez UPA,  ekshumowanych z Gaju we wrześniu 2013 r.)