mega888 Rocznica śmierci ostatniego żołnierza tułacza

Rocznica śmierci ostatniego żołnierza tułacza

W sobotę 22 listopada mija 22 rocznica śmierci por. Rafała Gan – Ganowicza. Jest to postać, która symbolicznie zamyka biogramy naszych bohaterów narodowych – żołnierzy tułaczy.

Por. Rafał Gan-Ganowicz po krótkim okresie konspiracji powojennej musiał uciekać przed służbami komunistycznymi z Polski. Już w okupacyjnej Warszawie podjął decyzje, że gdzie tylko sią da będzie walczył z sowietami. Wierny przysiędze oraz Polsce walczył z rebeliami wzniecanymi i wspieranymi przez Rosję radziecką niemalże na całym świecie m.in. w lata 60. w Kongo i Jemenie. Patent oficera NATO otrzymał z rąk gen. Władysława Andersa. Był nie tylko komandosem, ale i paryskim korespondentem Radia Wolna Europa oraz wychowawcą młodzież w duchu patriotyzmu – zwłaszcza po 1997, kiedy to wrócił do Polski - Lublina.
Jego mogiła znajduje się na lubelskim cmentarzu przy parafii św. Agnieszki na lubelskiej Kalinowszczyźnie.
Zachęcamy do zapoznania się z pełnym biogramem ś.p. Pana Rafała na portalu projektu Fundacji – Rok Żołnierzy Tułaczy: http://rokzolnierzytulaczy.pl/biogramy/17-g/81-gan-ganowicz
Cześć Jego pamięci!

Jan Fedirko, FN