Trzeci maja w Kałkowie

Trzeciego maja 2012 roku, w Sanktuarium Bolesnej Królowej Polski-Matki Ziemi Świętokrzyskiej w Kałkowie Godowie odprawiona została uroczysta Suma w intencji Polaków pomordowanych przez nacjonalistów ukraińskich na Kresach Wschodnich II RP. Modlono się również w intencji Ukraińców którzy nie bacząc na własne bezpieczeństwo, ratowali Polaków.

W nabożeństwie koncelebrowanym pod przewodnictwem ks. Andrzeja Wróblewskiego, uczestniczył również ks. Tadeusz Isakowicz Zalewski z Krakowa.

Msze Św. rozpoczął ks. Czesław Wala Kustosz Sanktuarium i wielki przyjaciel Wołyniaków. Przypomniał o Konstytucji 3 Maja i jej znaczeniu dla historii Polski, oraz o Święcie MB Królowej Polski.

Następnie Andrzej Karłowicz z lubelskiego Środowiska 27 WDP AK powiedział o rzezi Polaków na Wołyniu i o roli wielu Ukraińców, którzy ratowali im życie. Przypomniał, że za pomoc udzielaną mordowanym, sami ginęli z rak band UPA. W swoim wystąpieniu A. Karłowicz cytował fragmenty wspomnień p. Sabiny Królikowskiej uratowanej przez Ukrainkę, której bracia byli w UPA. Na koniec swojego wystąpienia przypomniał o przypadających dwóch rocznicach: 10 rocznicy poświecenia Oratorium Męczenników Wołynia i 27 WDP AK /3.05.2002/, oraz 10 rocznicy śmierci jej pomysłodawcy i organizatora- śp. Leona Karłowicza.

Homilię wygłosił ks. Tadeusz Isakowicz  Zalewski. Przypomniał wiernym o Ślubach Lwowskich króla Jana Kazimierza, uchwaleniu Konstytucji 3 Maja. Przypomniał również o ludobójstwie na Kresach Wschodnich II RP dokonanym przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach, Żydach, Czechach i Ormianach.. Zaakcentował także fakt, że mordów dokonali obywatele polscy na obywatelach polskich w wyniku czego okrutną śmierć poniosło ok. 150 000 ludzi.

Po zakończonej Mszy Świętej wierni wraz z księżmi udali się procesjonalnie, przy dźwiękach orkiestry dętej z Nowin k/ Kielc, do Golgoty. Tam ks. Isakowicz Zalewski poświęcił tablicę poświęconą Ukraińcom którzy ratowali Polaków. Tablica została odsłonięta przez braci Eugeniusza i Antoniego Mariańskich, żołnierzy 27 WDP AK i jej współfdundatorów. Tablica powstała również dzięki pomocy Fundacji Niepodległości w Lublinie, za co, jako spadkobierca tradycji wołyńskich serdecznie dziękuję.

Po zakończeniu uroczystości jej uczestnicy zostali zaproszeni przez ks. Czesława Walę na wspólny obiad.

Andrzej Karłowicz