mega888 MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH W HRUBIESZOWIE, 18-19 LIPCA 2015

MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH W HRUBIESZOWIE, 18-19 LIPCA 2015

2PSK lanca foto Maciej Szymczak 2015 06 13 2671 wmHrubieszw Swieto Strzelca Konnego 2PSK plakat 2015 07 18 19Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej w dniach 18-19 lipca 2015 (sobota – niedziela) w Hrubieszowie odbędzie się I Święto Strzelca Konnego. Fundacja Niepodległości wspiera organizację tego wydarzenia, jako niezwykle atrakcyjnej formy budowania pamięci historycznej. Patronat medialny nad imprezą objęły TVP Lublin i Radio Lublin. Poleca ją też portal wPolityce.pl - link:http://wpolityce.pl/historia/259581-najwieksze-wydarzenie-kawaleryjskie-na-lubelszczyznie-i-swieto-strzelca-konnego-polecamy.

Współorganizatorami wydarzenia są: Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej, Gmina Miejska Hrubieszów, 2 Pułk Rozpoznawczy im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "HUBALA" oraz Fundacja Niepodległości. Program imprezy - publikujemy poniżej. Wstęp bezpłatny. Zapraszamy!

2PSK lanca foto Maciej Szymczak 2015 06 13 2671 wmW ramach I Święta Strzelca Konnego na terenach zielonych nad rzeką Huczwą w Hrubieszowie, przy ul. Żeromskiego, zorganizowane zostaną ogólnopolskie zawody kawaleryjskie: Memoriał 2 Pułku Strzelców Konnych, a także rekonstrukcja Święta Pułkowego 2 Pułku Strzelców Konnych. W latach II Rzeczypospolitej 2PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 18 lipca, o godz. 19:00 uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej oraz zostanie odczytany uroczysty Apel Poległych.

Podczas dwudniowych zawodów kilkudziesięciu uczestników będzie rywalizować w siedmiu konkurencjach, zarówno z zakresu jeździectwa sportowego, jak też władania bronią białą (szabla, lanca) oraz strzelania z broni krótkiej, konno. Zawody będą rozgrywane w tym samym miejscu, gdzie w 1934 roku przeprowadzono słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego.
Nie tylko duch miejsca będzie mobilizował zawodników – także regulamin zawodów oparto na przepisach, według których w zawodach MILITARI rywalizowali kawalerzyści w II Rzeczypospolitej.

Nagrodę Główną Memoriału 2 Pułku Strzelców Konnych stanowi replika polskiej szabli wz.1921 – ufundowała ją Fundacja Niepodległości.

Efektownym zmaganiom kawalerzystów w niedzielę 19 lipca towarzyszyć będzie piknik historyczny oraz wystawa współczesnego i historycznego sprzętu wojskowego – broni, wyposażenia oraz pojazdów.

Współorganizatorami wydarzenia są: Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej, Gmina Miejska Hrubieszów, 2 Pułk Rozpoznawczy im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "HUBALA" oraz Fundacja Niepodległości. Patronat medialny nad wydarzeniem objęły: TVP O/Lublin oraz Radio Lublin.
Wstęp na zawody i pokazy będzie bezpłatny.Hrubieszw Swieto Strzelca Konnego 2PSK plakat 2015 07 18 19

I Święto Strzelca Konnego - PROGRAM

Sobota 18 lipca 2015

12:00 - przegląd mundurowy
13:00 - konkurs ujeżdżania (klasy LL)
16:00 - konkurs skoków (klasy LL - 80cm)
19:00 - Msza Święta w kościele Garnizonowym
20:00 - Apel Poległych

Niedziela 19 lipca 2015
I Memoriał Rotmistrza Michała Radzimińskiego
Piknik Historyczny

09:00 - bieg terenowy z przeszkodami tzw. cross
13:00 - strzelanie z broni krótkiej, konno
14:30 - władanie lancą konno
16:30 - władanie szablą konno
17:30 - konkurs specjalny - powożenie
18:30 - ogłoszenie wyników, dekoracja zwycięzców

Udział w zawodach zapowiedzieli już czołowi zawodnicy z całego kraju – listę zgłoszonych do dnia 16 lipca 2015 r. podajemy poniżej:
Stowarzyszenie Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej im.2 Pułku Strzelców Konnych
- 5 zawodników: Patryk Sagan, Michał Jakubczak, Maciej Ziemiański, Ernest Rezler, Adam Piekarz
Stowarzyszenie Roztoczańska Konna Straż Ochrony Przyrody im. 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich
- 1 zawodnik - Kamil Smyl
Stowarzyszenie Kawaleryjskie 1 Pułku Strzelców Konnych z Garwolina Sekcja Konna Siedlce
- 2 zawodników- Łukasz Zdunek, Krzysztof
  Kosecki
Szwadron Kawalerii Ochotniczej w barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich
- 3 zawodników: ułan Daniel Bergiel;
wachmistrz Piotr Majkut (m.in. Zdobywca drużynowego Mistrzostwa Polski Formacji Kawaleryjskich w 2011 roku w Ossowie); kapral Artur Brzozowski (m.in. Tegoroczny indywidualny zdobywca pierwszego miejsca na Międzynarodowych Niemieckich Mistrzostwach Kawaleryjskich – Gotha 2015)
Jednostka Strzelecka 2019 Tomaszów Lubelski w barwach 2 Pułku Strzelców Konnych
- 1 zawodnik:
mł.chor.ZS Tomasz Przyczyna
Szwadron Podkarpacie w barwach 20 Pułku Ułanów im. Króla Jana III Sobieskiego
- 8 zawodników:
wach. kaw. och. Grzegorz Wojtaczka
 (m.in. Mistrz Polski; trzykrotny indywidualny zwycięzca Kawaleryjskich Mistrzostw Polski – 2012,2013,2014 / drużynowy zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Kawalerii – Poznań 2014 / tegoroczny drużynowy zwycięzca Międzynarodowych Niemieckich Mistrzostw Kawaleryjskich – Gotha 2015);
wach. kaw. och. Piotr Staniszewski
(m.in. drużynowy zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Kawalerii – Poznań 2014 / tegoroczny drużynowy zwycięzca Międzynarodowych Niemieckich Mistrzostw Kawaleryjskich – Gotha 2015);
sześciu zawodników z 20 PU – nazwiska zostaną podane na odprawie technicznej.
Stowarzyszenie Szwadron Kawalerii Rzeczpospolitej Polskiej im. 24 Pułku Ułanów w Świdniku
- 1 zawodnik: Marek Matys