mega888 RATUJEMY KRESOWE ZABYTKI

RATUJEMY KRESOWE ZABYTKI

Drohobycz nagrobek Ludwika Dobrzynieckiego cPiotrMazurW związku z działaniami Fundacji Niepodległości na dawnych Kresach Wschodnich w 2016 roku, komisja Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dniu 6 grudnia 2016 dokonała na swoim wyjazdowym posiedzeniu przeglądu prac i oficjalnie odebrała wykonane zadania. W kościele parafialnym pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Rudkach zatwierdzono przeprowadzoną pierwszą część konserwacji ołtarza bocznego ku czci Męki Pańskiej i określono zalecenia do kolejnego, końcowego etapu prac. Na terenie cmentarza rzymskokatolickiego w Drohobyczu (n/z) oglądowi poddano 38 nagrobków, w stosunku do których w 2016 roku Fundacja wykonała prace konserwujące i zabezpieczające. Także i w tym przypadku w/w działania zostały odebrane. W komisji uczestniczyli m. in. p. Agnieszka Tymińska, Szefowa Gabinetu Politycznego Wicepremiera, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP, p. Dorota Janiszewska-Jakubiak, z-ca Dyrektora Departamentu Dziedzictwa Kulturowego za Granicą i Strat Wojennych MKiDN, p. Michał Michalski, Naczelnik Wydziału ds. Polskiego Dziedzictwa Kulturowego za Granicą MKiDN, prof. Janusz Smaza, konserwator dzieł sztuki, dr Jerzy Petrus, historyk sztuki oraz przedstawiciele Fundacji Niepodległości – Lucyna Omieczyńska, konserwator dzieł sztuki i Piotr Mazur, historyk sztuki. Komisja wysoko oceniła jakość prac i doniosłość prowadzonych od czterech lat działań Fundacji Niepodległości na Wschodzie. W końcowym protokóle czytamy m.in.: W opinii komisji projekt realizowany na cmentarzu w Drohobyczu, w ciągu minionych czterech sezonów prac, uchronił nekropolię przed unicestwieniem.     /tekst i foto: Piotr Mazur