III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

HRUBIESZW 2017 SWIETO STRZELCA KONNEGO ANONS

Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, w Hrubieszowie w dniach od 14 do 16 lipca 2017 r. odbędzie się III Święto Strzelca Konnego. Fundacja Niepodległości wspiera organizację tego wydarzenia, jako niezwykle atrakcyjnej formy budowania pamięci historycznej. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.
W ramach III Święta Strzelca Konnego zorganizowane zostaną ogólnopolskie zawody kawaleryjskie: MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH, a także rekonstrukcja Święta Pułkowego 2 Pułku Strzelców Konnych. W latach II Rzeczypospolitej 2PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 15 lipca uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej oraz zostanie odczytany Apel Pamięci.Podczas zawodów kawaleryjskich kilkudziesięciu zawodników będzie rywalizować w 7 konkurencjach, zarówno z zakresu jeździectwa sportowego, jak też władania bronią białą (lanca, szabla) oraz strzelania z karabinka. Zawody będą rozgrywane na terenach zielonych nad rzeką Huczwą, przy ul. Żeromskiego – w miejscu, gdzie w 1934 roku rozegrano słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego. Program wydarzenia publikujemy poniżej.

Czytaj więcej: III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

BÓG SIĘ RODZI, MOC TRUCHLEJE...

Podnieś rękę, Boże Dziecię
Błogosław Ojczyznę miłą
W dobrych radach, w dobrym bycie
Wspieraj jej siłę Swą siłą...

Do słów tej staropolskiej kolędy dołączamy najlepsze życzenia, by Pokój i Radość, które przynoszą Święta Bożego Narodzenia towarzyszyły Państwu oraz Państwa Bliskim przez cały Nowy Rok 2017!

Boze Narodzenie Kartka 1903

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800