III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

HRUBIESZW 2017 SWIETO STRZELCA KONNEGO ANONS

Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, w Hrubieszowie w dniach od 14 do 16 lipca 2017 r. odbędzie się III Święto Strzelca Konnego. Fundacja Niepodległości wspiera organizację tego wydarzenia, jako niezwykle atrakcyjnej formy budowania pamięci historycznej. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.
W ramach III Święta Strzelca Konnego zorganizowane zostaną ogólnopolskie zawody kawaleryjskie: MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH, a także rekonstrukcja Święta Pułkowego 2 Pułku Strzelców Konnych. W latach II Rzeczypospolitej 2PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 15 lipca uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej oraz zostanie odczytany Apel Pamięci.Podczas zawodów kawaleryjskich kilkudziesięciu zawodników będzie rywalizować w 7 konkurencjach, zarówno z zakresu jeździectwa sportowego, jak też władania bronią białą (lanca, szabla) oraz strzelania z karabinka. Zawody będą rozgrywane na terenach zielonych nad rzeką Huczwą, przy ul. Żeromskiego – w miejscu, gdzie w 1934 roku rozegrano słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego. Program wydarzenia publikujemy poniżej.

Czytaj więcej: III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

ROCZNICOWE UROCZYSTOŚCI W LUBLINIE

Społeczny Komitet Obchodów
78. rocznicy śmierci Romana Dmowskiego
150-lecia Sokolstwa Polskiego
75. rocznicy utworzenia Narodowych Sił Zbrojnych
99. rocznicy Powstania Wielkopolskiego
96. rocznicy III Powstania Śląskiego
ma zaszczyt zaprosić
na okolicznościową uroczystość,
która odbędzie się 9 stycznia 2017 r. w Lublinie

Sokol 150 rocznica 2

Sokol 150 rocznica 1

Program obchodów
Lublin, poniedziałek, 9 stycznia 2017

16.15
Złożenie kwiatów pod tablicą Romana Dmowskiego
i Ignacego Paderewskiego w kościele pw. Matki Bożej
Królowej Polski, ul. Gospodarcza 7

17.00
Konferencja w Trybunale Koronnym:
– muzyczne wprowadzenie – utwory Fryderyka Chopina,
wystąpienie Wojewody Lubelskiego prof. Przemysława Czarnka,
prof. Mieczysław Ryba: „90 lat publikacji Romana Dmowskiego «Kościół–Naród–Państwo» – aktualność tez”,
dr Rafał Dobrowolski: „150 lat Sokolstwa Polskiego, proobronne aspekty działalności Sokoła”,
Karol Wołek: „Co wyróżniało Narodowe Siły Zbrojne w polskim podziemiu niepodległościowym”,
red. Wojciech Kempa: „Źródła sukcesu i znaczenie dla Polski Powstań: Wielkopolskiego i III Śląskiego, powrót nad Bałtyk”

19.00
Msza św. za Ojczyznę i za dusze: Romana Dmowskiego,
Sokolich, Żołnierzy NSZ, Powstańców Wielkopolskich i Śląskich,
z udziałem pocztów sztandarowych, w Archikatedrze Lubelskiej

20.00
Złożenie kwiatów i zapalenie zniczy, w hołdzie poległym Sokolim, Żołnierzom NSZ, Powstańcom Wielkopolskim i Śląskim, pod pomnikiem Zaporczyków na Placu Zamkowym

Otwarty Społeczny Komitet Obchodów 78. rocznicy śmierci Romana Dmowskiego, 150-lecia Sokolstwa Polskiego, 75. rocznicy utworzenia Narodowych Sił Zbrojnych, 99. rocznicy Powstania Wielkopolskiego, 96. rocznicy III Powstania Śląskiego utworzyły:
Akademicki Klub Myśli Społeczno-Politycznej „Vade Mecum”, Akcja Katolicka Archidiecezji Lubelskiej, Fundacja Amor Patriae, Fundacja Deo et Patria O/Lublin, Fundacja im. Kazimierza Wielkiego, Fundacja Instytut im. Kazimierza Wielkiego w Lublinie, Fundacja Na Rzecz Rodziny „Nasza Tradycja”, Fundacja Niepodległości, Fundacja Pro Bono Futuro, Fundacja Ruchu Solidarności Rodzin, Instytut Edukacji Narodowej, Klub Inteligencji Katolickiej w Lublinie, Klub Pamięć i Naród, Klub Radnych PiS Rady Miasta Lublin, Liga Polskich Rodzin, Lubelskie Bractwo Strzelców Kurkowych św. Jana Kantego, Młodzież Wszechpolska, NSZZ „Solidarność” Zarząd Regionu Środkowowschodniego, Obóz Narodowo-Radykalny, Pobudka (Klucz Lubelski), Polskie Stowarzyszenie Morskie-Gospodarcze im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, Prawica Rzeczypospolitej, Puławskie Towarzystwo Tradycji Narodowych, Ruch Narodowy, Solidarna Polska, Solidarni 2010, Stowarzyszenie Endecja, Stowarzyszenie im. Kazimierza Wielkiego, Stowarzyszenie Narodowe im. Romana Dmowskiego, Stowarzyszenie na Rzecz Rodziny i Szkoły, Stowarzyszenie Rodzin Katolickich, Stowarzyszenie Ruch im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Stowarzyszenie „Wspólnota Świdnicka”, Stronnictwo „Piast”, Środowisko Żołnierzy 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK, Światowy Związek Żołnierzy AK, Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół” w Lublinie, Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich, Towarzystwo Przyjaciół Krzemieńca i Ziemi Wołyńsko-Podolskiej, Towarzystwo Rycerskie Bractw Kurkowych, Wspólnota Polska O/Lublin, Zrzeszenie Wolność i Niezawisłość Obszar Wschodni, Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych.

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800