III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

HRUBIESZW 2017 SWIETO STRZELCA KONNEGO ANONS

Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, w Hrubieszowie w dniach od 14 do 16 lipca 2017 r. odbędzie się III Święto Strzelca Konnego. Fundacja Niepodległości wspiera organizację tego wydarzenia, jako niezwykle atrakcyjnej formy budowania pamięci historycznej. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.
W ramach III Święta Strzelca Konnego zorganizowane zostaną ogólnopolskie zawody kawaleryjskie: MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH, a także rekonstrukcja Święta Pułkowego 2 Pułku Strzelców Konnych. W latach II Rzeczypospolitej 2PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 15 lipca uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej oraz zostanie odczytany Apel Pamięci.Podczas zawodów kawaleryjskich kilkudziesięciu zawodników będzie rywalizować w 7 konkurencjach, zarówno z zakresu jeździectwa sportowego, jak też władania bronią białą (lanca, szabla) oraz strzelania z karabinka. Zawody będą rozgrywane na terenach zielonych nad rzeką Huczwą, przy ul. Żeromskiego – w miejscu, gdzie w 1934 roku rozegrano słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego. Program wydarzenia publikujemy poniżej.

Czytaj więcej: III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

PREMIERA FILMU O POWSTANIU ZAMOJSKIM 1942-1944

Mieszkańcy Zamościa zobaczą we wtorek 17 stycznia 2017 premierowy pokaz filmu dokumentalnego "Wszystko dla Polski. Powstanie Zamojskie 1942-1944".
- Film opowiada o tragicznych wojennych losach Zamojszczyzny, o wysiedleniach, pacyfikacjach, walkach partyzanckich - mówi poseł Sławomir Zawiślak, pomysłodawca filmu i odtwórca jednej z ról. Reżyserem i montażystą filmu jest Rafał Kołodziejczyk. Jak mówi, film jest kierowany głównie do młodzieży. - Film będzie zrobiony dosyć nowocześnie. Jest dużo animacji, grafiki komputerowej. Skupialiśmy się na takich niekoniecznie wcześniej spisywanych wydarzeniach - mówi Kołodziejczyk.
Pokaz odbędzie się o godz. 18.00 w Centrum Kultury Filmowej "Stylowy" w Zamościu, przy ul. Odrodzenia 9. Wstęp wolny.

źródło: Radio Lublin http://radio.lublin.pl/news/587dd37483ba880d623c9869

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800