POWSTANIE STYCZNIOWE 1863 - CHWAŁA BOHATEROM

2017 01 23 01 Powstanie Styczniowe pomnik 1519W 154. rocznicę wybuchu Powstania Styczniowego grupa wolontariuszy wraz z prezesem Fundacji Niepodległości Przemysławem Omieczyńskim zapaliła biało-czerwone znicze przed pomnikiem "Chwała Bohaterom" upamiętniającym ten zryw, wzniesionym u zbiegu Alei Kraśnickiej i ul. Bohaterów Monte Cassino w Lublinie. Pomnik  odsłonięto w roku 2013 przy wsparciu Fundacji Niepodległości.
Powstanie Styczniowe było największym polskim powstaniem narodowym. Jego walki, prowadzone od stycznia 1863 do jesieni 1864 na terenie zaboru rosyjskiego, miały charakter wojny partyzanckiej - stoczono ok. 1200 bitew i potyczek. Przez oddziały powstańcze przewinęło się około 200 000 ludzi. Pomimo klęski i brutalnych represji jakie spadły na uczestników Powstania Styczniowego - jego idee i legenda były jedną z inspiracji środowisk, które pół wieku później czynnie wsparły odrodzenie Rzeczypospolitej po I wojnie światowej.  /foto: Lucyna Omieczyńska

2017 01 23 02 Powstanie Styczniowe pomnik 1521

2017 01 23 03 Powstanie Styczniowe pomnik 1524