mega888 TRZY DNI RYWALIZACJI KAWALERZYSTÓW W HRUBIESZOWIE

TRZY DNI RYWALIZACJI KAWALERZYSTÓW W HRUBIESZOWIE

Swieto Strzelca Konnego 5997 SAGAN PATRYK MEMORIAL 2PSK 2017 07 16 foto Maciej Szymczak wwwStrzelec Patryk Sagan, reprezentujący Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, jadący na koniu Parmezan, zwyciężył w Memoriale 2 Pułku Strzelców Konnych - wieńczącym w niedzielę 16 lipca 2017 trzydniowe Święto Strzelca Konnego w Hrubieszowie. Memoriał 2 Pułku Strzelców Konnych to największe zawody kawaleryjskie na Lubelszczyźnie. Jest dedykowany pamięci mjr. Michała Radzimińskiego, oficera prowadzącego szkolenie jazdy konnej w 2 PSK, który za swoje zasługi w tej dziedzinie został uhonorowany proporczykiem 17 Brygady Kawalerii, w skład której wchodził 2 PSK.

Nagrodę główną w Memoriale 2 Pułku Strzelców Konnych stanowi słynna polska szabla oficerska wz. 1921. Ufundowała ją Fundacja Niepodelgłości. Nagrodę wręczyła, w asyscie prezesa zarządu Fundacji Niepodległości - Przemysława Omieczyńskiego, Pani Maria Ciesielczuk, córka patrona Memoriału 2 PSK. Zgodnie z kawaleryjskim zwyczajem zwycięzca ucałował zdobytą szablę.

W klasyfikacji przeprowadzonych w ramach Święta Strzelca Konnego w Hrubieszowie zawodów Militari, rozgrywanych wg przedwojennego regulaminu Mistrzostw Konnych Wojska Polskiego, zwyciężył (w klasie L) w wachmistrz Kawalerii Ochotniczej Grzegorz Wojtaczka w barwach 20 Pułku Ułanów im. Jana III Sobieskiego, jadący na koniu Bahir. Drugie i trzecie miejsce w tej klasyfikacji zdobył strzelec Patryk Sagan, reprezentujący Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych (podwójna klasyfikacja wynika z udziału tego zawodnika na dwóch koniach - Parmezanie i Eldorado). W klasie LL zwyciężył plutonowy Kawalerii Ochotniczej Artur Brzozowski z 9 Pułku Ułanów, jadący na koniu Context.

III Święto Strzelca Konnego odbywało się w Hrubieszowie pod Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.

Swieto Strzelca Konnego 5531 WOJTACZKA GRZEGORZ Militari 2017 07 16 foto Maciej Szymczak www

Współorganizatorami Święta Strzelca Konnego są: Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, Miasto Hrubieszów, 2 Pułk Rozpoznawczy im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "HUBALA", Federacja Kawalerii Ochotniczej oraz Fundacja Niepodległości.
Sponsorem Głównym wydarzenia jest Polska Spółka Gazownictwa. Wsparcia finansowego udzielił też Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Swoje listy w nawiązaniu do Święta Strzelca Konnego skierowali do Fundacji Niepodległości m.in. Marszałek Sejmu RP Marek Kuchciński oraz p.o. Szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych minister Jan Józef Kasprzyk.

Podziekowania Marszalek Sejmu Swieto Strzelca Konnego 2017

Podziekowania UDSKIOR Kasprzyk JJ Swieto Strzelca Konnego 2017