mega888 LUBELSKA DEFILADA W ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

LUBELSKA DEFILADA W ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Lublin 2017 11 11 03 ScoutCar 171853 PS foto Maciej SzymczakPodczas uroczystych obchodów Święta Niepodległości 11 listopada 2017 w defiladzie na Placu Zamkowym w Lublinie wzięły udział historyczne pojazdy wojskowe Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie z lat II wojny światowej z kolekcji Fundacji Niepodległości. Pojazdom towarzyszyli rekonstruktorzy w mundurach i z wyposażeniem żołnierzy 2 Korpusu Polskiego – walczącego we Włoszech pod dowództwem generała Władysława Andersa (między innymi w słynnej bitwie o Monte Cassino) oraz 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej spod Arnhem i 1 Dywizji Pancernej – walczącej pod dowództwem generała Stanisława Maczka w północnej Europie – we Francji, Belgii, Holandii oraz w Niemczech.
Defiladę pododziałów kawaleryjskich na zwieńczenie uroczystości otwierał poczet sztandarowy Stowarzyszenia Ochotniczy Szwadron Jazdy im. 1 Pułku Ułanów Krechowieckich, będącego jednocześnie szwadronem reprezentacyjnym Fundcji Niepodległości. Krechowiacy prezentowali później swoje umiejętności ujeżdżenia koni na Błoniach pod Zamkiem. Historyczne pojazdy wojskowe po defiladzie stanęły na Placu Zamkowym w specjalnym pokazie dla mieszkańców Lublina, przyjętym z wielkim zainteresowaniem uczestników uroczystości.
Fundacja Niepodległości z Lublina wspierając w ten sposób oprawę obchodów Święta Niepodległości, pragnie przypomnieć wysiłek wojenny i ofiarę polskich żołnierzy walczących na wszystkich frontach wojny o wolność Ojczyzny. Wywiady z członkami Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości można znaleźć w Panoramie Lubelskiej TVP z tego dnia (wydanie z g.18:30) pod linkiem: https://lublin.tvp.pl/34779364/11-listopada-2017-g-1830 (00:18:35-00:20:15)  /foto: Maciej Szymczak

Historyczne pojazdy wojskowe zaprezentowane przez Fundację Niepodległości:

W barwach 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej walczącej pod Arnhem - samochód Willys Ford GPW „Jeep”.
W barwach jednostek 2 Korpusu Polskiego – walczącego we Włoszech (pod dowództwem gen. Władysława Andersa): Daimler „Dingo” – opancerzony wóz zwiadowczy z Dowództwa 2 Korpusu Polskiego
oznaczony na pancerzu napisem 'NADZIEJA', M3 A1 „Scout Car” – pancerny wóz dowódcy z 15 Pułku Ułanów Poznańskich, ciężarówka GMC – w barwach 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii, w której służył
słynny Miś Wojtek.
W barwach 1 Dywizji Pancernej, walczącej w północnej Europie (we Francji, Belgii, Holandii oraz w Niemczech) – pod dowództwem gen. Stanisława Maczka: ciężarówka 3/4 t Dodge WC52 – pojazd sanitarny,
M16 MGMC „Half-Track” – półgąsienicowy transporter opancerzony z przeciwlotniczą baterią 4 najcięższych karabinów maszynowych kal. 12,7mm.

Lublin 2017 11 11 01 Trybuna Honorwa 130642 foto Maciej Szymczak

Lublin 2017 11 11 02 defilada 141733 1 foto Maciej Szymczak