Pomnik Nieznanego Żołnierza na Placu Litewskim

2018 01 11 2233 Q1 kopia 2018 01 11 2252 kopia

11 stycznie br. w Lublinie nastąpiło uroczyste odsłonięcie odnowionego pomnika Nieznanego Żołnierza. Umiejscowiony na Placu Litewskim nawiązuje do pierwotnego pomnika z 3 sierpnia 1925 r. Na uroczystość - w roku 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę – złożyły się m.in. Msza św. za Ojczyznę w intencji żołnierzy poległych za Ojczyznę w k-le Niepokalanego Poczęcia NMP koncelebrowana pod przewodnictwem bp. M. Cisło; zaś na Pl. Litewskim uroczysty apel pamięci, odsłonięcie i poświęcenie Pomnika oraz salwa honorowa, a także złożenie kwiatów i zapalenie zniczy przez liczne delegacje, w tym Fundacji Niepodległości.

Umiejscowiony obok pomnika Konstytucji 3-go Maja komponuje się w opowieść o polskich dziejach. Lubelski Pomnik nawiązuje do tradycji Grobów Nieznanego Żołnierza.

Na głównej płycie pomnika NIEZNANEMU ŻOŁNIERZOWI POLEGŁEMU ZA POLSKĘ umieszczono Orła Legionowego, na cokole zaś napis z pierwotnej płyty (z 1925 r.) „NIEZNANEMU ŻOŁNIERZOWI 1914-1920 * PRZECHODNIU UCHYL CZOŁA KU CZCI BOHATERA POLEGŁEGO ZA POLSKĘ. Jak podkreślono miejsce to upamiętnia również zgodę narodową. „Sokół” związany z narodową demokracją w 20-leciu międzywojennym płytę te ustanowił na cześć Legionistów Marszałka Piłsudskiego. Obyśmy i my dziś odczytali tę lekcje historii.
Ważne słowa padły również podczas homilii z ust ks. Bp. M. Cisło który nawiązując do dzisiejszego czytania z Ewangelii mówił o konsekwencjach grzechu, który jest również dziedziczony i stąd przyjście Jezusa Chrystusa – Boże Narodzenie, aby nas z niego wybawić. To zniewolenie ma również konsekwencje – chociażby poprzez struktur grzechu - społeczne i w życiu narodowym (to wyraźne nawiązanie do katolickiej nauki społecznej św. Jana Pawła II). Sufragan lubelski w nawiązaniu do uroczystości podkreślił bardzo mocno pluralizm II Rzeczpospolitej, o której odrodzenie oczywiście obok Polaków walczyli przedstawiciele innych narodów na czele z Ukraińcami (tzw. Petlurowcy spoczywają i na lubelskiej nekropolii przy Lipowej) Dotyczy to również praktycznie wszystkich wyznań chrześcijańskich – obok rzymskich katolików ramię w ramię w okopach stawali, grekokatolicy, prawosławni, protestanci, ale i wyznawcy judaizmu. Stąd też poświęcenia pomnika dokonał m.in. ks. Mitrat St. Batruch, proboszcz lubelskiej parafii greckokatolickiej.
W uroczystości udział wzięły liczne poczty sztandarowe WP, Policji, SG, organizacji kombatanckich i patriotycznych oraz szkół lubelskich. Zorganizowali ją Prezydent Miasta Lublin, Wojewoda Lubelski, Marszałek Województwa, Dyr. IPN Oddz. W L-nie oraz Komendant Garnizonu Lublin.
„ Od grzechu niepamięci co pozwala ojczystym grobom zarastać – wybaw nas Panie!”

2018 01 11 2203 kopia2018 01 11 22230 kopia

2018 01 11 22110 kopia