HISTORYCZNE POJAZDY Z KOLEKCJI FUNDACJI NIEPODLEGŁOŚCI WYJECHAŁY NA MONTE CASSINO

Monte Cassino GEH 2018 05 13 zaladunek 1Fundacja Niepodległości będzie miała udział w obchodach 74. rocznicy zdobycia Monte Cassino przez żołnierzy 2 Korpusu Polskiego pod dowództwem generała Władysław Andersa. W niedzielę 13 maja 2018 spod siedziby Fundacji Niepodległości przy ul. Skromnej 5 w Lublinie wyjechał specjalistyczny transportu TIR, który zawiózł do Cassino we Włoszech trzy zabytkowe pojazdy wojskowe w barwach jednostek 2. Korpusu Polskiego - z kolekcji Fundacji Niepodległości. Towarzyszą im rekonstrutorzy z Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości, w mundurach i z wyposażeniem żołnierzy 2.Korpusu Polskiego. Pojazdy i rekonstruktorzy wezmą udział w oprawie uroczystości upamiętniających 74. rocznicę zwycięstwa polskich żołnierzy w Bitwie o Monte Cassino – m.in. w uroczystości złożenia wieńców pod pominikiem gen. Władysława Andersa w miasteczku Cassino (17 maja 2018, godz. 12:50). Będą też towarzyszyli oprawie głównych uroczystości na Polskim Cmentarzu Wojennym na Monte Cassino w rocznicę zwycięstwa (18 maja 2018, godz. 17:30). Oprócz udziału w oprawie oficjalnych uroczystości, rekonstruktorzy z lubelskiej Fundacji Niepodległości przeprowadzą w środę 16 maja na polu Bitwy o Monte Cassino lekcję historii dla grupy młodzieży z SP Nr 18 im. Macieja Rataja w Lublinie. Bitwa o Monte Cassino zadecydowała w maju 1944 o przełamaniu umocnionych niemieckich pozycji na tzw. Linii Gustawa i przyczyniła się do otwarcia Aliantom drogi do zdobycia Rzymu.

Prezes Fundacji Niepodległości – Przemysław Omieczyński:
Od dziesięciu lat Fundacja Niepodległości stara się wspierać budowanie pamięci historycznej w naszym kraju. Widzimy, że młodzi ludzie są bardzo otwarci na poznawanie historii – z tym większą satysfakcją prezentujemy im chwalebne karty polskiego oręża. Nasi rekonstruktorzy będą mieli okazję przeprowadzić z lubelskimi uczniami „lekcję historii przez dotyk”. Na miejscu, wśród kamiennych wzgórz Monte Cassino i sąsiednich masywów, widać jak olbrzymi musiał być wysiłek polskich żołnierzy, którzy w tamtej bitwie „walczyli o honor”, ponieważ wiedzieli, że decyzje Aliantów pozbawiły ich możliwości powrotu do rodzinnych domów na Kresach.

Bardzo cieszy nas, że młodzież chce poznawać rolę polskich żołnierzy w zwycięstwie nad hitlerowskimi Niemcami w drugiej wojnie światowej. Polscy żołnierze-tułacze, których gen. Władsyław Anders wyprowadził z sowieckiej niewoli, swoją ofiarą przyczynili się w maju 1944 do otwarcia Aliantom „drogi na Rzym”. Przypomnimy gimnazjalistom, że Polacy przełamali umocnienia, których przez blisko pół roku nie były w stanie pokonać żołnierze sił alianckich. – mówi Krzysztof Bielak, członek zarządu i szef rekonstruktorskiej Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości.

Wyjazd historycznych pojazdów wojskowych z kolekcji Fundacji Niepodległości na uroczystości rocznicowe na Monte Cassino jest realizowany dzięki wsparciu:
- Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonownych (UDSKIOR/ główny organizator uroczystości),
- Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego,
- Poczty Polskiej

Fundacja Niepodległości z Lubilna udostępnia do oprawy rocznicowych uroczystości na Monte Cassiono trzy historyczne pojazdy wojskowe ze swojej kolekcji:

1/ samochód Willys Ford GPW „Jeep”
– w barwach 5 Kresowej Dywizji Piechoty,

2/ Daimler „Dingo” – opancerzony wóz zwiadu i łączności,
– z dowództwa 2 Korpusu Polskiego

3/ M3 A1 White „Scout Car” – pancerny wóz dowódcy z 15 Pułku Ułanów Poznańskich
[charakterystyczne piaskowe malowanie tych pojazdów wynikało z uwarunkowań frontu włoskiego]

Relacje medialne z załadunku historycznych pojazdów (Panorama TVP Lublin i serwis Polskiego Radia Lublin) dostępne są pod linkami: