ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO - KONIE, LANCE I SZABLE W HRUBIESZOWIE

FN Swieto Strzelca Konnego Hrubieszow 2018 ANONS JPG WWW

Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych oraz Fundacji Niepodległości, w Hrubieszowie w dniach od 13 do 15 lipca 2018 r. odbędzie się IV Święto Strzelca Konnego. Wydarzenie zostało objęte Narodowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości.

W ramach IV Święta Strzelca Konnego zorganizowane zostaną ogólnopolskie zawody kawaleryjskie: MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH, a także rekonstrukcja Święta Pułkowego 2 Pułku Strzelców Konnych. W latach II Rzeczypospolitej 2PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 14 lipca uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej, z udziałem pocztów sztandarowych oraz zostanie odczytany Apel Pamięci.

Hrubieszowskie zawody będą rozgrywane w tym samym miejscu, gdzie w 1934 roku przeprowadzono słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego. Nie tylko duch miejsca będzie mobilizował zawodników – także regulamin zawodów oparto na przepisach, według których w zawodach MILITARI rywalizowali kawalerzyści w II Rzeczypospolitej.
Punkty będą zdobywali w przeglądzie mundurowym, konkurencjach hippicznych - ujeżdżenia, jazdy terenowej (cross), skoków przez przeszkody, oraz kawaleryjskich - strzelania z karabinka, władania lancą oraz szablą.
Zeszłoroczna edycja zawodów, zakończyła się dużym sukcesem, dzięki czemu w tym roku spodziewamy się na błoniach nad rzeką Huczwą rekordowo dużej liczby rywalizujących kawalerzystów. Program wydarzenia publikujemy poniżej.

MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH - to największe zawody kawaleryjskie na Lubelszczyźnie. Wchodzą w cykl zawodów Pucharu Polski MILITARI.

Współorganizatorami Święta Strzelca Konnego: Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, Miasto Hrubieszów, 2 Pułk Rozpoznawczy im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "HUBALA" oraz Fundacja Niepodległości.
Sponsorem Głównym wydarzenia jest Polska Spółka Gazownictwa. Wsparcia finansowego udzielił też Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, promujący polską żywność pod hasłem "Polska Smakuje".

Patronami medialnymi są: Grupa Fratria (tygodnik "Sieci", magazyn "W Sieci Historii", portal wPolityce.pl, telewizja internetowa wPolsce.pl), portal Polska Zbrojna i magazyn Polska Zbrojna Historia, Radio Lublin, TVP Historia i TVP Lublin

Przemysław Omieczyński, prezes zarządu Fundacji Niepodległości powiedział:
– Chwała polskiej kawalerii opierała się nie tylko na słynnej odwadze i fantazji, ale także na olbrzymim zaangażowaniu w doskonałe wyszkolenie kawaleryjskie i taktyczne. Codzienny trud wkładany przez kawalerzystów w perfekcyjne wypełnianie obowiązków, może być do dzisiaj wzorem zaangażowania w służbę dla Ojczyzny. Z tym większym uznaniem przyjmujemy inicjatywę szwadronów, podtrzymujących tradycję polskiej jazdy. Z naszej tradycji możemy czerpać wiele dobrych wzorców, tak bardzo dzisiaj potrzebnych.
Lubelszczyzna miała wielkie zasługi dla tworzenia pułków kawalerii w latach walk o kształt granic odrodzonej Rzeczypospolitej. Cieszymy się, że lokalne samorządy i jednostki Wojska Polskiego w naszym regionie pomagają w budowaniu pamięci historycznej.
W tym kontekście szczególnym zaszczytem dla nas jest przyznany kawaleryjskim zawodom w Hrubieszowie prestiżowy Narodowy Patronat Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości.

Fundacja Niepodległości, dbając o budowanie pamięci historycznej, zaprezentuje w Hrubieszowie historyczne pojazdy wojskowe, służące w pułkach kawaleryjskich Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, m. in. Scout Cara w barwach 15 Pułku Ułanów Poznańskich z 2 Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa, który walczył m.in. w Bitwie o Monte Cassino.

PROGRAM IV ŚWIĘTA STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE / 13-15 LIPCA 2018

13 lipca / piątek
Rejstracja i odprawa zawodników

14 lipca / sobota
10.00 Konkurs ujeżdżenia
11.00 Konkurencja strzelanie z karabinka (strzelnica JW4055)
14.30 Konkurencja terenowa – cross

19.00 Święto Pułkowe 2 Pułku Strzelców Konnych: Msza św. w Kościele Garnizonowym pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Hrubieszowie z udziałem pocztów sztandarowych
20.00 Apel Pamięci pod obeliskiem 2 Pułku Strzelców Konnych na terenie koszar 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego

15 lipca / niedziela
09.00-16.30 festyn kawaleryjski

10.00 Skoki przez przeszkody
11.30 Konkurs władania lancą konno
12.30 Pokazy dynamicznego działania w wykonaniu zwiadowców 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego
13.30 Konkurs władania szablą konno
16.00 Ogłoszenie wyników, ceremonia wręczenia nagród

W niedzielę (15 lipca 2018) zawodom będzie towarzyszył festyn kawaleryjski . Zaprezentują się na nim także jednostki Sił Zbrojnych RP: 2 Hrubieszowski Pułk Rozpoznawczy im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "Hubala", który kontynuuje tradycje 2 Pułku Strzelców Konnych oraz 2 Lubelska Brygada Obrony Terytorialnej im. Hieronima Dekutowskiego ps. Zapora. Warto dodać, że w niedzielę na uroczystościach w Dęblinie i Radzyniu Podlaskim złożą uroczystą przysięgę nowi żołnierze zasilający szeregi lubelskich "terytorialsów".
Na hrubieszowskim festynie będzie można zobaczyć sprzęt i wyposażenie żołnierzy - współczesne i historyczne. W oprawie wydarzenia przewidziano też mobilną wystawę ukazującą walkę polskich kawalerzystów w latach II wojny światowej – w tym prezentację przez Fundację Niepodległości historycznych pojazdów wojskowych w barwach pułków kawaleryjskich Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Pojazdom będą towarzyszyli rekonstrukotrzy z Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości - w mundurach i z wyposażeniem polskich żołnierzy z lat II wojny światowej.

Wstęp na wszystkie wydarzenia Święta Strzelca Konnego - jest wolny
(z wyjątkiem konkurencji strzeleckich rozgrywanych na terenie Jednostki Wojskowej JW4055)

FN Plakat Swieto Strzelca Konnego Hrubieszow 2018 JPG WWW

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800