mega888 OGNIWA ŁAŃCUCHA POKOLEŃ – ŚWIATOWY ZJAZD WETERANÓW WALK O NIEPODLEGŁOŚĆ RP

OGNIWA ŁAŃCUCHA POKOLEŃ – ŚWIATOWY ZJAZD WETERANÓW WALK O NIEPODLEGŁOŚĆ RP

Fundacja Niepodleglosci plakat WWW MWP podglad 2018 09 02W dniach 1-2 września 2018 w Warszawie z inicjatywy Pana ministra Jana Józefa Kasprzyka, szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonownaych, odbył się Światowy Zjazd Weteranów Walk o Niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej. Zgromadził on prawie 300 kombatantów, reprezentujących środowiska polskich żołnierzy rozsianych po całym świecie w wyniku wojennej zawieruchy. W uroczystościach, których kulminacją będzie Apel Pamięci połączony z defiladą przed Grobem Nieznanego Żołnierza w Warszawie, wziął udział Pan Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

W odpowiedzi na zaproszenie szefa UDSKiOR, w oprawie uroczystości, które odbędą się 1 września 2018 w Warszawie, przed Grobem Nieznanego Żołnierza na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego, wzięły udział historyczne pojazdy wojskowe w barwach jednostek Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie z kolekcji Fundacji Niepodległości. Towarzyszyli im rekonstruktorzy w mundurach, z wyposażeniem i uzbrojeniem żołnierzy 2 Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa, 1 Dywizji Pancernej gen. Stanisława Maczka i 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej.
Pojazdy zostały rozlokowane na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego ok. godz. 13:00. Uroczystości przed Grobem Nieznanego Żołnierza rozpoczęły się o godz. 17:00.

Historyczne pojazdy wojskowe Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie były także dostępne na pokazie specjalnym, który lubelska Fundacja Niepodległości zorganizowała w Warszawie w niedzielę 2 września 2018, w godzianch 10:00-17:00, we współpracy z UDSKiOR oraz Muzeum Wojska Polskiego (MWP) – na terenie parku plenerowego przy MWP w Alejach Jerozolimskich 3. Oprócz pojazdów wojskowych i towarzyszących im rekonstruktorów z Grupy Edukacji Historycznej, odwiedzający MWP tego dnia mogli spotkać postać Misia Wojtka (na ciężarówce GMC w barwach jego macierzystej 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii). Odbył się także pokaz dynamiczny (symulacja gazowa) strzelań armaty przeciwlotniczej Bofors 40 mm z obsadą żołnierzy 2 Korpusu Polskiego. Pokazy artylerii przeciwlotniczej przeprowadzono trzykrotnie - o : 11:00, 13:00 i 15:00. Wstęp na niedzielny pokaz specjalny z okazji Światowego Zjazdu Weteranów Walk o Niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej na terenie Muzeum Wojska Polskiego – był wolny.

Przemysław Omieczyński, prezes zarządu Fundacji Niepodległości:
– Na konferencji prasowej zorganizowanej przez UDSKiOR w Muzeum Wojska Polskiego przed Światowym Zjazdem Weteranów Walk o Niepodległość RP, Pan  ppłk prof. Jerzy Majkowski powiedział, że zbliżający się Światowy Zjazd Weteranów jest wyrazem pewnej ciągłości – łańcucha łączącego nasze pokolenia.
Fundacja Niepodległości poprzez obecność na uroczystościach historycznych pojazdów w barwach jednostek Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie – którym towarzyszą młodzi rekonstruktorzy w mundurach żołnierzy spod Monte Cassino, Bredy czy Arnhem – chce oddać hołd wysiłkowi wojennemu polskich żołnierzy i dokonaniom reprezentujących ich Weteranów. Wierzymy, że umożliwiając uczestnikom uroczystości spotkanie ze sprzętem bojowym, na jakim Polacy walczyli na tylu forntach o Niepodległą – zapraszamy wszystkich do wykuwania kolejnych ogniw tego łańcucha, który łączy polskie pokolenia. Chcemy pomóc w ten sposób we wsłuchaniu się w przesłanie, jakie przekazują nam Weterani. Pamiętamy bowiem, że pamięć buduje tożsamość nowoczesnych społeczeństw.

Historyczne pojazdy z kolekcji Fundacji Niepodległości w oprawie Światowego Zjazdu Weteranów Walk o Niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej

• Willys Ford GPW „Jeep” – w barwach 5 Kresowej Dywizji Piechoty, 2 Korpus Polski
• Daimler „Dingo” – opancerzony wóz zwiadu i łączności z Dowództwa 2 Korpusu Polskiego we Włoszech
• White „Scout Car” – pancerny wóz dowódcy z 15 Pułku Ułanów Poznańskich z 2 Korpusu Polskiego
• Ciężarówka GMC – w barwach 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii, 2 Korpus Polski
• M16A2 MGMC „Half-Track” półgąsienicowy transporter opancerzony z przeciwlotniczą baterią 4 najcięższych karabinów maszynowych kal 12,7mm – w barwach 1 Dywizji Pancernej
• Dodge WC52 – ciężarówka 3/4 t, pojazd sanitarny – w barwach 1 Dywizji Pancernej
• Royal Enfield 350 – motocykl łączników i gońców – w barwach 1 Dywizji Pancernej
dodatkowo:
• Armata przeciwlotnicza Bofors 40 mm (zneutralizowana) – 2 Korpus Polski we Włoszech

Pokaz specjalny historycznych pojazdów wojskowych zorganizowany przez Fundację Niepodległości przy współpracy Muzeum Wojska Polskiego i Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych był możliwy dzięki wsparciu, jakiego udzieliły Fundacja PKO Banku Polskiego i Fundacja LOTOS.

Relacja fotograficzna dostępna jest pod linkiem: http://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/galeria/2005-geh-fn-podczas-swiatowego-zjazdu-weteranow-walk-o-niepodleglosc-rp

Foto: Przemysław Omieczyński, Lucyna Omieczyńska

tekst i koncepcja plakatu plakatu: Maciej Szymczak