mega888 NIEPODLEGŁOŚCIOWA GRA MIEJSKA BO CHCIEĆ TO MÓC

NIEPODLEGŁOŚCIOWA GRA MIEJSKA BO CHCIEĆ TO MÓC

2018 10 18 bis 106

Lublin 18 października br. był miejscem dość niezwykłej gry miejskiej „Bo chcieć to móc”. W setną rocznicę odzyskania niepodległości zorganizował ją
Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy dla Dzieci i Młodzieży Niesłyszącej i Słabo Słyszącej im. Jana Pawła II w Lublinie z Panią Adelą Dielecką i Panem Andrzejem Wierzbickim na czele. Były puchary, dyplomy i nagrody dla zwycięzców, a także drobne upominek dla każdego uczestnika od Fundacji Niepodległości. Nie to jednak jest najważniejsze wyjątkowość wydarzenia polega również na tym, że zmagania odbywające się w ramach VII Lubelskich Integracyjnych Spotkań Kresowych poza miejscową młodzieżą zgromadziły uczestników z Białorusi, Litwy i Ukrainy - młodych Polonusów.

Zaczęło się od wspólnego odśpiewania „Legionów” z legionowym wiarusem Marszałka. a potem w miasto, zmagania, wysiłek, emocje i nagrodzony trud. Nie tylko z racji na obecność Hanki Ordonówny przekazaliśmy jej biogram i pięknie stylizowane wykonania „Czerwonych Maków pod Monte Cassino”. Szanowni Państwo w przyszłym roku 75. Rocznica Bitwy pod Monte Cassino może tak wspólne wydarzenie z naszymi rekonstruktorami – z Grupy Edukacji Historycznej FN – II Korpusu Polskiego gen. Andersa.

Niezwykle miłym akcentem było przekazanie upominków - misiowych prezentów - dla uczestników Gry (młodzieży polonijnej z Ukrainy, Białorusi i Litwy) przez Przedszkole nr. 4 w Świdniku. Misiowe ponieważ rano tego dnia nadano Przedszkolu im. Kaprala Niedźwiedzia Wojtka. To dopiero grzeczny Miś – szczodry co się zowie.
Objęcie wydarzenia patronatem honorowym przez Fundacje Niepodległości było dla nas naprawdę wyróżnieniem.
Gratulujemy znakomitej inicjatywy i świetnej organizacji całemu zespołowi – nie tylko pedagogicznemu. Chyba trudno o lepszy przykład działań wychowawczych i przybliżenia 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę, w którym Lublin miał też swój udział.
Pozdrawiamy serdecznie podopiecznych SOSW i przybyłą młodzież polonijną.

2018 10 18 bis 108

2018 10 18 bis 107

2018 10 18 bis 101

2018 10 18 bis 102