mega888 KAWALERYJSKIE ŚWIĘTO W HRUBIESZOWIE

KAWALERYJSKIE ŚWIĘTO W HRUBIESZOWIE

FN Anons belka Swieto Strzelca Konnego Hrubieszow 2019 WWW

Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, w Hrubieszowie w dniach od 13 do 14 lipca 2019 r. odbędzie się V Święto Strzelca Konnego. Lubelska Fundacja Niepodległości wspiera organizację wydarzenia, jako niezwykle atrakcyjną formę budowania pamięci historycznej.

Wstęp na wszystkie wydarzenia Święta Strzelca Konnego jest wolny. Szczegółowe informacje publikujemy poniżej. Zapraszamy!

FN Zaproszenie 2 Swieto Strzelca Konnego Hrubieszow 2019 program WWW

W ramach V Święta Strzelca Konnego zorganizowana zostanie rekonstrukcja Święta Pułkowego 2.Pułku Strzelców Konnych oraz pokazy kawaleryjskie z udziałem uczestników reprezentujących środowiska kontynuujące tradycje pułków jazdy z całej Polski. W latach II Rzeczypospolitej 2 PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 13 lipca uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej oraz zostanie odczytany Apel Poległych.

Święto Pułkowe 2 Pułku Strzelców Konnych przypadało 14 lipca, na pamiątkę dnia, w którym w roku 1917 utworzono jednostki kawalerii w Armi Polskiej we Francji, dowodzonej przez gen. Józefa Hallera.

V Święto Strzelca Konnego odbywa się pod Patonatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości. Patronami Honorowymi są – Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Burmistrz Hrubieszowa Marta Majewska.

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach programu dotacyjnego „Niepodległa”. Uzyskało też wspracie finansowe Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych oraz Zarządu Województwa Lubelskiego.

Maciej Szymczak, członek zarządu Fundacji Niepodległości:
– W roku bieżącym upływa sto lat od chwili, gdy kawalerzyści dywizjonów 1 Pułku Szwoleżerów – sformowanego we Francji – przybyli wraz z Błękitną Armią gen. Józefa Hallera do Polski i zostali natychmiast skierowani z rejonu Chełma na front wojny bolszewickiej. Po zwycięskiej kampanii jednostka w roku 1920 otrzymała przydział do garnizonu w Hrubieszowie i uzyskała miano 2 Pułku Strzelców Konnych.

Ciekawostką, sięgającą dzisiejszy sojuszniczych relacji jest fakt, że strzelcy konni Błękitnej Armi (pierwotna nazwa „dragoni” nie przyjęła się w Wojsku Polskim) używali siodeł amerykańskiej kawalerii.
Tak opisuje je Patryk Sagan ze Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych:
– Mam szczęście być posiadaczem oryginalnego siodła typu „McClellan”, na jakim walczyli nasi strzelcy konni w latach wojny o granice odrodzonej Rzeczypospolitej w latach 1919-1920. Biorę w nim udział w zawodach kawaleryjskich i tych pokazach, jakie będą towarzyszyły naszemu Świętu Strzelca Konnego w Hrubieszowie. Siodło zostało zaprojektowane przez George McClellan'a, generała armii amerykańskiej Unii w czasach dziewiętnastowieczenj Wojny Secesyjnej – i weszło do standardowego wyposażenia US Cavalry. W czasach I wojny światowej, gdy armia Stanów Zjednoczonych przyszła na pomoc państwom Ententy, było – jako siodło wz.1904 – standardowym wyposażeniem amerykańskich kawalerzystów. Gdy po zakończeniu działań wojennych w Europie amerykańscy kawalerzyści wracali do domu, ich ekwipunek przejęli w części Polacy, którzy jechali walczyć o kształt granic odradzającej się Ojczyzny.
Amerykańskie siodło typu McClellan, na jakim wezmę udział w tegorocznych pokazach w Hrubieszowie, odpowiadało zadaniom, jakie były już wtedy stawiane strzelcom konnym. Pamiętajmy, że kawalerzysta tej formacji miał „szybko przemieszczać się konno, a walczyć pieszo”. Konstrukcja amerykańskiego siodła była przystosowana do długich marszów na rozległych przestrzeniach, na jakich przez dziesiątki lat działała US Cavalry. Doskonale odciąża kręgosłup jeźdca – w tym siodle bardziej „stoi się”, wykorzystując mięśnie ud. W efekcie długie marsze, charakterystyczne też dla walk na kresowych przestrzeniach, były mniej męczące dla strzelców konnych. Sidło tego typu, dostosowane do regulaminów polskiej armii, cieszyło się więc dużym uznaniem. W siodle, na którym jeżdżę na moim Parmezanie, zastosowałem przeróbki zgodne z tradycją polskiej kawalerii. Amerykanie swoje szable zwieszali podczas jazdy pionowo ku ziemi. To bardzo utrudniało pokonywanie przeszkód. Moja szabla jest zawsze troczona pod siodłem, nawet gdy występuję w pokazie władania lancą. Dobycie szabli podczas walki było wygodne, a sprawność pary, jaką stanowili jeździec z koniem – większa.

Wartość swojego wyszkolenia bojowego 2 Pułk Strzelców Konnych potwierdził w wojnie obronnej 1939 roku podczas słynnego rajdu na Kamieńsk w nocy z 3/4 września 1939. Działając w ramach Wołyńskiej Brygady Kawalerii, 2 Pułk Strzelców Konnych pod dowództwem ppłk Józefa Mularczyka, otrzymał zadanie ataku na stacjonujące w zajętym Kamieńsku oddziały niemieckiego pułku pancernego. Hrubieszowscy strzelcy konni szli do tego nocnego wypadu, pozostawiając na pozycjach wyjściowch całe zbędne wyposażenie, z ostrogami włącznie. Dla ukrycia podejścia pod niemieckie pozycje wszystkie błyszczące elementy broni, także nasadzone bagnety, strzelcy konni okopcili nad płomieniem świec. W doskonale zaplanowanym wypadzie spieszonych oddziałów, wykorzystując efekt zaskoczenia, zniszczył granatami i butelkami z benzyną ok. 30 czołgów niemieckich oraz kikanaście wozów zaopatrzenia i cystern z paliwem – paraliżując na cały dzień dalsze posuwanie się niemieckiej 1 Dywziji Pancernej.

Podczas Święta Strzelca Konnego w Hrubieszowie pamięć żołnierzy 2 Pułku Strzelców Konnych zostanie uczczona w Apelu Poległych, który odbędzie się w sobotę 13 lipca 2019 na terenie koszar 2 Hrubieszowieskiego Pułku Rozpoznawczego. Poprzedzi go Msza św. z ceremoniałem kawaleryjskim, odprawiona w kościele Garnizonowym pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy o godz. 19:00.

Świętu Strzelca Konnego będą tworzyszyły dwudniowe pokazy kawaleryjskie, na błoniach nad rzeką Huczwą. Odbędą się one w tym samym miejscu, gdzie w 1934 roku przeprowadzono w Hrubieszowie słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego. Nie tylko duch miejsca będzie mobilizował uczestników – także eksperci rekonstrukcji odniosą się do przepisów regulaminowych, według których w zawodach MILITARI rywalizowali kawalerzyści w II Rzeczypospolitej.

Wydarzenie uzupełni festyn patriotyczny. Jego elementem będzie prezentacja historycznych pojazdów wojskowych w barwach pułków kawaleryjskich Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie (m. in. 15 Pułku Ułanów Poznańskich z 2 Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa) prezentowanych przez Fundację Niepodległości i mobilna wystawa ukazująca walkę polskich kawalerzystów podczas II wojny światowej.

W niedzielę 14 lipca 2019 będzie można w Hrubieszowie obejrzeć także dynamiczne pokazy działania zwiadowców 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego – spadkobierców tradycji 2 PSK oraz stoisko promocyjne 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Patronami medialnymi są: TVP INFO, portal internetowy TVP INFO, TVP 3 Lublin, Radio Lublin, tygodnik Sieci, miesięcznik wSieci Historii, portal internetowy wPolityce.pl i telewizja wPolsce.pl.

Program V Święta Strzelca Konnego – Hrubieszów 13-14 lipca 2019

13 lipca / sobota
10.00 Pokaz ujeżdżenia
11.00 Strzelanie z broni krótkiej (strzelnica JW4055)
14.30 Pokaz jazdy terenowej – cross
19.00 Święto Pułkowe 2 Pułku Strzelców Konnych
Msza św. w Kościele Garnizonowym
pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Hrubieszowie z udziałem pocztów sztandarowych
20.00 Apel Pamięci pod obeliskiem 2 Pułku Strzelców Konnych
na terenie koszar 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego

14 lipca / niedziela
09.00-16.30 Piknik kawaleryjski
10.00 Pokaz skoków przez przeszkody
12.30 Pokaz władania lancą konno
14.30 Pokaz władania szablą konno
16.00 Pokazy dynamicznego działania w wykonaniu zwiadowców 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego
17.00 Ceremonia zakończenia

Wydarzeniu będzie towarzyszył festyn patriotyczny. Mobilna wystawa, ukazująca walkę polskich kawalerzystów w latach II wojny światowej – prezentacja przez Fundację Niepodległości historycznych pojazdów wojskowych w barwach pułków kawaleryjskich Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.

FN Plakat v2 JPG Swieto Strzelca Konnego Hrubieszow 2019 WWW

Lubelskie L WWW