mega888 VI Głuseckie Jakubki

VI Głuseckie Jakubki

27 lipca w godz. 16.00-20.00 w dzielnica Lublina – Głusku odbyły się VI Głuseckie Jakubki.

Na scenie występował zespół pod kierownictwem Mikołaja Giszczaka nauczyciela muzyki w Gimnazjum nr 1 w Lublinie w składzie: Aleksandra Dobrowolska, Joanna Łowczak, Maryla Hałabis, Weronika Bielecka i Łukasz Wąsik. Prezentowały się Grupa Rekonstrukcji Historycznej 1. Pułku Ułanów Krechowieckich pod kierunkiem Waldemara Radziwiłko, Partyzancki pod dowództwem por. Andrzeja Mazurka oraz Grupa Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości. GEH FN wystąpiła z dwoja pojazdami bojowymi 1 Dywizji Pancernej gen. Maczka (halftruck) oraz 2 Korpusu Polskiego we Włoszech (skout-car).
W trakcie festynu odbyły się dwa biegi ulicami Głuska: 1. Dla dzieci i 2. Dla młodzieży i dorosłych.
W biegu dzieci udział wzięły (według zajętych miejsc):
Sebastian Mróz, Mateusz Grzegorczyk, Filip Grzanka, Julia Madej, Karolina Kuziuk, Maja Grzanka, Ola Bogdańska, Małgorzata Karandes, Weronika Rurarz, Szymon Gawron, Kacper Paździor, Jaś Kaczorowski, Gabrysia Martyna, Natalka Dudziak, Sandra Kalinowska, Natalia Michalak, Natalia Kalinowska, Jaś Jabłoński, Antek Jabłoński, Kinga Gajewska i nagrodą specjalną za wolę walki wyróżniona została Oliwia Kuziuk (Oliwia upadła podczas biegu, jednak zdołała minąć linię mety). W biegu młodzieży i dorosłych odpowiednie miejsca zajęli: Damian Rosół, Michał Świeca, Bartek Pitek, Hubert Błaszczak, Jakub Gawryszczak, Krzysztof Kieres, Piotr Filipek, Jarosław Łojek. Wszyscy uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez Parafię.
Na zakończenie festynu odbył się konkurs wiedzy na temat Żołnierzy Tułaczy, w którym atrakcyjne nagrody otrzymało ponad 15 uczestników konkursu.
Warto także wspomnieć, że równolegle w budynku Warsztatu Terapii Zajęciowej Misericordii odbywały się bardzo ciekawe warsztaty i wykłady, w których uczestniczyło wielu mieszkańców.
W festynie udział wzięli m.in. p. Krystyna Czuchryta z wydziału kultury Urzędu Miasta Lublin, Adam Błaszczak z Rady Dzielnicy Głusk oraz Marcin Pogorzałek radny Rady Miasta Lublin, a także prezes Fundacji Niepodległości Przemysław Omieczyński z małżonką.
Przyomnijmy także, że Głuseckie Jakubki jako idea wymyslone zostały przez panią Teresę Stępniak, która nie mogła uczestniczyć w tegorocznych Jakubkach.