mega888 Kwatera Legionistów w Motyczu Leśnym

Kwatera Legionistów w Motyczu Leśnym

2017 11 29 1817 kopia 2017 11 29 1815 kopiaW dniu 29 listopada br. w Motyczu Leśnym – ośrodku Fundacji Szczęśliwe Dzieciństwo nastąpiło uroczyste otwarcie Ścieżki Edukacyjnej – Leśna Kwatera Legionistów. Jednym z głównych punktów było wystąpienie Jacka Burego „Patriotyzm dziś. Jak współcześnie uczyć młodzież patriotyzmu”. Członek zarządu Fundacji Niepodległości podzielił się z zebranymi wiedzą pedagogiczną w tej dziedzinie zdobytą jako wychowawca w OHP, a przede wszystkim całość zagadnienia zobrazował doświadczeniem z 10 lat kierowania akcją porządkowania polskich cmentarzy na Wołyniu (Ukrainie).

Na Kwaterę Legionistów umiejscowioną na terenie ośrodka Centrum Dobrego Wychowania składają się m.in. ziemianka, okopy, tablice informacyjne LEGIONY POLSKIE (1914–1918), NAJWAŻNIEJSZE BITWY LEGIONÓW POLSKICH, BITWA POD JASTKOWEM, 31 LIPCA-3 SIERPNIA 1915 R., JÓZEF PIŁSUDSKI (1867-1935), DOWÓDCY LEGIONÓW POLSKICH.