mega888 ReMisja Wołyń 2018 – wizyta przygotowawcza 10-14 IV 18

ReMisja Wołyń 2018 – wizyta przygotowawcza 10-14 IV 18

2018 04 12 3392 bis 2018 04 11 3356 bisPrzygotowując tegoroczną akcję porządkowania cmentarzy kresowych udaliśmy się na Ukrainę. Podczas tygodniowego pobytu ekipa Fundacji Niepodległosci i OHP Lublin pod kierownictwem Jacka Burego pokonała ponad tysięc km. Przebywaliśmy w zasadzie we wszystkich miejscach planowanych w sierpniu na bazy, a przede wszystkim cmentarzach na których będziemy pracowali. Oględzinom towarzyszyły oczywiście spotkania z przedstawicielami władz i miejscowych wspólnot, które są bardzo pomocne w naszej działalności. Ku naszemu miłemu zaskoczeniu część najcięższych prac ukraińscy gospodarze wykonali w międzyczasie samodzielnie (i z własnej inicjatywy)!
Poza tym odbyliśmy również spotkanie z konsulem Markiem Zaporem w Łucku – konsulat od wielu lat wspiera nasze działania – a także P. Marianem Kanią w Krzemieńcu. P. Marian dał na miejscu nowy impuls dla działalności Towarzystwa Polskiego i stale wspomaga je – m.in. wybudował Dom Polski. Korzystając z okazji nie omieszkaliśmy przekazać drobnej pomocy od nas.
Wszystkim dziękujemy i mówimy do zobaczenia latem.

Miejsca naszych odwiedzin i spotkań: Włodzimierz Wołyński, Poryck/Pavlivka (cmentarze), Beresteczko (P. Stanisław Rzeczkowski Tow. Polskie), Leszniów (zrujnowany kościół), Podkamień (klasztor, dawna twierdza), Strusiów (cmentarz), Trembowla (zamek), Taurów (szkoła, cmentarz), Chodaczków (cmentarz), Horodyszcze (cmentarz), Zabojki (cmentarz, kościół), Tarnopol (P. Piotr z Tow. Polskiego), Wiśniowiec Stary (cmentarz, miska olejowa - wulkanizacja), Krzemieniec (P. Marian Kania, szkoła w Domu Polskim), Łuck (konsul M. Zapór), Rożyszcze, Hołoby (cmentarz), Kowel (cmentarz, grób Anatola Sulika, P. Halinka Sulik), Luboml (cmentarz).

2018 04 11 3330 bis 2018 04 12 32 bis2018 04 12 10 bis

J.F. Fundacja Niepodległości, IV 2018