mega888 X JUBILEUSZOWE EUROPEJSKIE DNI DOBROSASIEDZTWA GRANICA 835 KRYŁÓW – KRECHIV 2018

2018 08 19 bis 12018 08 19 bis 6 W niedzielę 19 sierpnia br. miały miejsce dziesiąte już Dni Dobrosąsiedztwa na granicy polsko – ukraińskiej w Kryłowie - Krecziwie. Wydarzenie rozpoczęło uroczyste przywitanie na moście i wzajemnym tradycyjnym obdarowaniu chlebem z solą oraz korowajem przez współgospodarzy wydarzenia P. Martę Małyszek Wójt Gminy Mircze i Przewodniczącego Rejonu Ivanichivskiego na Ukrainie. Wśród gości byli m.in. Andrij Kucherenko – I sekretarz Ambasady Ukrainy w Polsce, przedstawiciel Ambasady Gruzji w Polsce, liczni przedstawiciele władz administracyjnych z obu stron granicy oraz duchowieństwa, a także funkcjonariusze Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej oraz Derżawnej Prikordonnej Służby Ukrainy obwodu Lwowskiego, którzy zapewnili sprawną obsługę przekraczania granicy. Fundację Niepodległości reprezentował Członek Zarządu.
Ważnym momentem była wspólna modlitwa ekumeniczna uzupełniona z polskiej strony modlitwa o wieczne odpoczywanie dla żołnierza z Włodzimierza Wołyńskiego, który w tych dniach zginął na wojnie na wschodzie Ukrainy. Idą Dni poza oczywistym zbliżeniem, otwarciem się polskich i ukraińskich sąsiadów jest pokazanie potrzeby wręcz konieczności otwarcia kolejnych przejść granicznych w miejscach gdzie naprawdę nie wymaga to wielkich nakładów.

2018 08 19 bis 2 2018 08 19 bis 3Inną sprawą jest wola centralnej administracji państwowej z Warszawy i Kijowa. Odbywające się od tylu lat w kilku miejscach granicy Dni Dobrosąsiedztwa zapoczątkował wielki orędownik współpracy polsko – ukraińskiej ks. Stefan Batruch proboszcz parafii grekokatolickiej w Lublinie, równocześnie Prezes Fundacji Kultury Duchowej Pogranicza.
Stoiska i place po obu stronach granicy zapełniły się sąsiadami, a festyn bogaty w występy zespołów ludowych oraz koncerty trwał do nocy.
Przeprawę umożliwił most pontonowy zbudowany przez saperów WP (z Dęblina).

2018 08 19 bis 02018 08 19 bis 4

2018 08 19 bis 7

2018 08 19 bis 8Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości, Mircze 19 VIII 2018 (tekst i zdjęcia) 2018 08 19 bis 9