mega888 HISTORYCZNE AMERYKAŃSKIE POJAZDY WOJSKOWE POLSKICH SIŁ ZBROJNYCH - FESTYN "BEZPIECZNA POLSKA"

Fundacja Niepodleglosci pojazd Half Track M3A16 0218 wwwW odpowiedzi na zaproszenie prof. Przemysława Czarnka, Wojewody Lubelskiego, w ramach sobotniego festynu plenerowego „Bezpieczna Polska” – organizowanego 14.01.2017 od godz. 12:00 w Lublinie na terenie Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Spokojnej z okazji oficjalnego powitania wojsk Stanów Zjednoczonych w naszym kraju – Fundacja Niepodległości zaprezentuje historyczne amerykańskie pojazdy wojskowe, na których w latach II wojny światowej walczyli żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Uczestnicy plenerowego festynu będą mogli obejrzeć i z bliska zapoznać się z następującymi zabytkowymi pojazdami:

# M3 A16 „Half-Track” półgąsienicowy transporter opancerzony (n/z) z przeciwlotniczą baterią 4 najcięższych karabinów maszynowych kal 12,7mm – w barwach 1 Dywizji Pancernej, walczącej w północnej Europie (Francja, Belgia, Holandia, Niemcy) pod dowództwem gen. Stanisława Maczka

# Ciężarówka wojskowa GMC – w barwach 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii  w 2 Korpusie Polskim (służył w niej słynny Miś Wojtek; jego postać będzie na pewno atrakcją dla dzieci) – 2 Korpus Polski walczył we Włoszech (1944-1945) pod dowództwem gen. Władysława Andersa

Przemysław Omieczyński – prezes zarządu Fundacji Niepodległości:
Fundacja Niepodległości pragnie przez udział w tym plenerowym wydarzeniu przypomnieć wysiłek wojenny i ofiarę polskich żołnierzy walczących na wszystkich frontach wojny o wolność i bezpieczeństwo Ojczyzny.
Jednocześnie poprzez ekspozycję podkreślamy fakt wyposażenia zdecydowanej większości oddziałów lądowych Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w amerykański sprzęt wojskowy. USA swoim potencjałem ekonomicznym i wojskowym przyczyniły się walnie do zwycięstwa Aliantów w drugiej wojnie światowej. Dzisiaj, gdy oddziały amerykańskie rozpoczynają swoją służbę na terenie Polski – wzmacniając wschodnią flankę NATO – warto pamiętać, że nasze braterstwo broni ma chlubną tradycję bojową. Współczesny amerykański wielozadaniowy pojazd terenowy Humvee zaprezentują w Lublinie żołnierze z 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. mjr. Henryka Dobrzańskiego „Hubala” – z którym Fundacja Niepodległości współpracuje, wspierając upamiętnianie chlubnych tradycji 2 Pułku Strzelców Konnych.

Pojazdom będą towarzyszyli rekonstruktorzy z Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości w mundurach i z wyposażeniem żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.