mega888 UDZIAŁ PREZYDENTA RP W KONCERCIE Z OKAZJI 100. ROCZNICY ODZYSKANIA PRZEZ POLSKĘ NIEPODLEGŁOŚCI

FN Gala Lublin 2018 10 07 Plakat bez zaprW niedzielę 7 października 2018 r. o godz. 18.00 w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda weźmie udział w Gali Koncertowej z okazji Stulecia odzyskania Niepodległości przez Polskę uświetnionej występem Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca „Mazowsze” im. Tadeusza Sygietyńskiego (plac Teatralny 1, Lublin). Planowane jest wystąpienie Prezydenta RP.

Gala o charakterze patriotycznym będzie stanowiła godne wprowadzenie w czas głównych obchodów 100. rocznicy odzyskania Niepodległości przez Polskę, odbywających się na Lubelszczyźnie. Zaproszenia na Galę, dostępne dla zainteresowanych w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim, rozeszły się błyskawicznie.

Współorganizatorami wydarzenia są Wojewoda Lubelski prof. Przemysław Czarnek i Fundacja Niepodległości

W oprawie wydarzenia wezmą udział rekonstruktorzy Grupy Edukacji Historycznej w mundurach i z wyposażeniem zołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie z lat II wojny światowej. Przed Centrum Spotkania Kultur będą też zaprezentowane historyczne pojazdy wojskowe 2 Korpusu Polskiego.

Partnerzy: PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa, PGE Dystrybucja, Grupa Azoty Zakłady Azotowe "Puławy", PKO Bank Polski Regionalny Oddział Detaliczny Lublin, SKOK im. Unii Lubelskiej, KO-MED Centra Kliniczne, Nałęczów Zdrój S.A./ Cisowianka, JMP Flowers Grupa Producentów.

Patroni medialni: TVP SA Oddział Lublin, Radio Lublin, Dziennik Wschodni