mega888 W PRZEDDZIEŃ 100. ROCZNICY ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI - WSPIERAMY WETERANÓW

W PRZEDDZIEŃ 100. ROCZNICY ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI - WSPIERAMY WETERANÓW

2018 11 10 3892 Saczek Mariusz sier Weteran Fundacja Niepodleglosci foto Maciej Szymczak wmPodczas Pikniku Patriotycznego, jaki odbył się w przeddzień Narodowego Święta Niepodległości na terenie Targów Lublin, odbyło się uroczyste przekazanie środków pozostałych do zagospodarowania po zakończeniu prac Komitetu Honorowego Ufundowania Sztandaru Batalionu Dowodzenia Wielonarodowej Brygady w Lublinie. W obecności Wojewody Lubelskiego, prof. Przemysława Czarnka oraz Dowódcy Batalionu Dowodzenia Wielonarodowej Brygady w Lublinie, ppłk. Mariusza Brodalki, Prezes Fundacji Niepodległości Przemysław Omieczyński – w imieniu Komitetu Honorowego – przekazał symboliczne czeki, potwierdzające wsparcie kwotą 7000 złotych dla Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju, które reprezentował sierżant w st. spoczynku Mariusz Saczek (n/z podczas rozdawania autografów), członek Zarządu Stowarzyszenia. Poruszający się na wózku sierż. Mariusz Saczek reprezentował niedawno Polskę jako łucznik w odbywających się w Australii mistrzostwach weteranów „Invictus Games”.
Drugi symboliczny czek, z kwotą wsparcia 3 000 złotych, został przekazany dla Stowarzyszenia Głos Bohatera z prośbą o przeznaczenie tych środków na pomoc dla podchorążego Stanisława Sikorskiego, weterana Armii Krajowej mieszkającego w Lublinie, który znalzał się ostatnio w bardzo trudnej sytuacji materialnej. W imieniu pchor. Sikorskiego czek odebrała jego córka, Pani Małgorzata Dolińska wraz z przedstawicielem Stowarzyszenia Głos Bohatera – Panem Wojciechem Kondratem.

W roku Stulecia odzyskania Niepodległości swój sztandar otrzymał lubelski Batalion Dowodzenia im. Romualda Traugutta Wielonarodowej Brygady, stacjonującej w Lublinie. Ufundowanie sztandaru nastąpiło w drodze społecznej zbiórki, którą koordynował Komitet Honorowy pod przewodnictwem Wojewody Lubelskiego, prof. Przemysława Czarnka. Swój rachunek bankowy do tych działań udostępniła Fundacja Niepodległości, której Prezes, Przemysław Omieczyński, był Skarbnikiem Komitetu. Podczas prac Komitetu ustalono, że ewentualne nadwyżki w starannie prowadzonym budżecie, zostaną przeznaczone na szlachetny cel.
Prezes Przemysław Omieczyński: – Pamiętamy, że Polska nie odzyskałaby swojej Niepodległości, gdyby nie wysiłek i ofiara polskich żołnierzy, nie szczędzących swej krwi dla Ojczyzny. Nasza historia potwierdza, jak wiele Wolna Polska zawdzięcza swoim obrońcom.

tekst i foto: Maciej Szymczak

2018 11 10 Piknik FN wsparcie czek Stow Poszkodowanych na Misjach