mega888 "ŚLADY DAWNYCH DNI" - KALENDARZ NA ROK 2019 WYDANY PRZEZ FUNDACJĘ NIEPODLEGŁOŚCI

FN Kalendarz 2019 JPG Okadka 1W tych dniach do Adresatów docierają egzemplarze kalendarza na rok 2019 wydanego przez Fundację Niepodlegości. Zgodnie z naszą tradycją kalendarz nie jest dostępny w wolnej sprzedaży i stanowi rodzaj dodatku do życzeń, które wysyłamy z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
W roku 2019 przypadają 75. rocznice chwalebnych zwycięstw 2 Korpusu Polskiego, walczącego w Italii pod dowództwem gen. Władysława Andersa - w tym rocznica zdobycia Monte Cassino 18 maja 1944. Dla uczczenia wojennego wysiłku i ofiary polskich żołnierzy tego największego związku taktycznego Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie - kalendarz nosi tytuł "Ślady dawnych dni" i prezentuje archiwalne fotografie 2. Korpusu Polskiego w Italii z kolekcji Fundacji Niepodległości. Fragment opisu, towarzyszącego kalendarzowi:

ODRZUĆMY WSZYSTKO CO NAS DZIELI, PRZYJMIJMY WSZYSTKO CO NAS ŁĄCZY – ta myśl gen. Władysława Andersa została umieszczona wewnątrz legitymacji Odznaki Pamiątkowej 2 Korpusu Polskiego, którą ustanowiono jeszcze podczas jego powojennego stacjonowania w Italii, w roku 1946. Okładka legitymacji, oprócz wzoru odznaki, prezentowała szlak, który przebyli żołnierze tej wyjątkowej jednostki – od powrześniowej niewoli w łagrach ZSSR, przez Bliski Wchód – Persję, Irak, Palestynę, Egipt – gdzie ponownie stawali się nowoczesnym wojskiem, aż po chwalebny szlak bitewny na Półwyspie Apenińskim. Zdanie zacytowane w motto powstało pięć lat wcześniej, w roku 1941, kiedy gen. Władysław Anders stanął przed zadaniem sformowania Armii Polskiej w ZSSR, gdy po napaści Niemiec kraj ten stał się „sojusznikiem naszych Aliantów” i z sowieckiej niewoli zaczęli napływać ci, którym udało się przeżyć na „nieludzkiej ziemi”. W pełnym brzmieniu cytowana myśl gen. Andersa niosła rozwinięcie tego przesłania: „Odrzućmy wszystko co nas dzieli i bierzmy wszystko co nas łączy w pracy i w walce o wolność i niepodległość Polski.” (za: Władysław Anders, „Bez ostatniego rozdziału: wspomnienia z lat 1939–1946”, I wyd. GRYF Publishers LTD, Londyn 1949). Swoją postawą, wysiłkiem i ofiarą polscy żołnierze gen. Andersa potwierdzili, jak głęboko wzięli sobie do serc to przesłanie.

Nasz projekt wydawniczy został zrealizowany w ramach obchodów Stulecia odzyskania Niepodległości przez Polskę i uzyskał prawo używania logotypu Programu Wieloletniego "Niepodległa".

FN Kalendarz 2019 JPG Okadka 1

FN Kalendarz 2019 JPG 05