mega888 AKT EREKCYJNY POD BUDOWĘ POMNIKA BŁ. KS. EMILIANA KOWCZA W LUBLINIE

AKT EREKCYJNY POD BUDOWĘ POMNIKA BŁ. KS. EMILIANA KOWCZA W LUBLINIE

2019 02 22 bis 1W godzinach popołudniowych, w piątek 22 lutego przy Al. Męczenników Majdanka odbyła się uroczysta ceremonia podpisania aktu erekcyjnego pod budowę pomnika błogosławionego Kościoła katolickiego ks. Emiliana Kowcza z udziałem Prezydenta Ukrainy Petro Poroszenki.

Pomnik kapłana greckokatolickiego więźnia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady na Majdanku zwanego „proboszczem Majdanka” powstaje dzięki inicjatywie ks. Mitrata Stefana Batrucha (proboszcza lubelskiej parafii greckokatolickiej). Stosowną uchwałę podjęła RM Lublin. W uroczystości wziął udział Prezydenta Ukrainy Petro Poroszenko.
Przed podpisaniem aktu erekcyjnego i złożeniem w specjalnej kapsule Pan Prezydent wygłosił do zgromadzonych – głównie społeczności ukraińskiej w Lublinie – wzruszające przemówienie. Poruszający był zwłaszcza list ks. Kovcza do metropolity A. Szeptyckiego napisany z obozu. Duchowny ukraiński prosił w nim głowę kościoła bizantyjsko-ukraińskiego o zaprzestanie starań jego zwolnienie. Motywował to brakiem w tej ”totalitarnej maszynie śmierci” innych duchownych, którzy świadczyli by posługę kapłańską zwłaszcza tę ostatnią tak licznie odchodzącymi w tym miejscu z tego świata. Wcześniejszy kapelan Ukraińskiej Armii Galicyjskiej posługą duchowną służył wszystkim wiernym bez różnicy narodowości więzionym i mordowanym na Majdanku.

Dzięki zaproszeniu J.E. Pana Andrija Deszczyci, Ambasadora Nadzwyczajnego i Pełnomocnego Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej w uroczystościach wzięła udział delegacja Fundacji Niepodległości z przedstawicielem Zarządu.

2019 02 22 bis 5

Uroczystość związana była ze spotkaniem w Lublinie trzech Prezydentów: RP Andrzeja Dudy, Litwy Dalii Grybauskaite i Ukrainy Petra Poroszenkąi, którzy złożyli wizytę w kwaterze głównej litewsko-polsko-ukraińskiej Brygady im. Wielkiego Hetmana Konstantego Ostrogskiego w Lublinie.

2019 02 22 bis 2

2019 02 22 bis 3

2019 02 22 bis 4

2019 02 22 bis 6