mega888 75. ROCZNICA ZWYCIĘSTWA POLAKÓW POD MONTE CASSINO - HISTORYCZNE POJAZDY W OPRAWIE

Monte Cassino 2019 05 11 wyjazd TVP TeleexpressExtra winieta
Fundacja Niepodległości będzie miała udział w obchodach 75. rocznicy zdobycia Monte Cassino przez żołnierzy 2.Korpusu Polskiego pod dowództwem generała Władysław Andersa.

W sobotę 11 maja 2019 spod siedziby Fundacji Niepodległości przy ul. Skromnej 5 w Lublinie wyjechał specjalistyczny transport TIR, który zawiózł na Monte Cassino trzy historyczne pojazdy wojskowe w barwach jednostek 2 Korpusu Polskiego, z naszej kolekcji.

Udostępniamy do oprawy rocznicowych uroczystości na Monte Cassino następujace pojazdy:
* samochód Willys Ford GPW „Jeep” – w barwach 5.Kresowej Dywizji Piechoty,
* M3 A1 White „Scout Car” – pancerny wóz dowódcy z 15.Pułku Ułanów Poznańskich (n/z; charakterystyczne piaskowe malowanie pojazdu wynikało z uwarunkowań frontu włoskiego),
* Ciężarówka „Dodge” – pojazd sanitarny 2 Korpusu Polskiego.

Pojazdom będą towarzyszyli rekonstruktorzy z Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości, w mundurach i z wyposażeniem żołnierzy 2 Korpusu Polskiego. Zabytkowe pojazdy i rekonstruktorzy wezmą udział w oprawie uroczystości upamiętniających 75. rocznicę zwycięstwa polskich żołnierzy w Bitwie o Monte Cassino – m.in. w ceremonii pod pominikiem gen. Władysława Andersa w miasteczku Cassino oraz w uroczystości złożenia wieńców pod pomnikiem 6 Pułku Dzieci Lwowskich na wzgórzu Piedimonte San Germano – którego zdobycie 19 maja 1944 uwolniło ostatecznie Drogę ne Rzym w dolinie rzeki Liri od flankującego ognia niemieckiej artylerii.
Bitwa o Monte Cassino zadecydowała w maju 1944 o przełamaniu umocnionych niemieckich pozycji na tzw. Linii Gustawa i przyczyniła się do otwarcia Aliantom rogi do zdobycia Rzymu.

Tegoroczne obchody 75. rocznicy zwycięstwa Polaków pod Monte Cassino będą miały szczególnie uroczystą oprawę – udział w głównych uroczystościach w sobotę 18 maja 2019 wezmą Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda oraz Prezydent Republiki Włoskiej Sergio Matarella.

Oprócz udziału w oprawie oficjalnych uroczystości, rekonstruktorzy z lubelskiej Fundacji Niepodległości przeprowadzą na polu Bitwy o Monte Cassino lekcję historii dla grupy lubelskiej młodzieży. Cieszy nas, że młodzież chce poznawać rolę polskich żołnierzy w zwycięstwie nad hitlerowskimi Niemcami w drugiej wojnie światowej. Do naszej Grupy Edukacji Historycznej zgłaszają się nowi członkowie, niektórzy jeszcze są licealistami. Polscy żołnierze-tułacze, których gen. Władsyław Anders wyprowadził z sowieckiej niewoli, swoją ofiarą przyczynili się w maju 1944 do otwarcia Aliantom „drogi na Rzym”. Przypomnimy młodym, że Polacy przełamali umocnienia, których przez blisko pół roku nie były w stanie pokonać żołnierze sił alianckich. – mówi Krzysztof Bielak, szef rekonstruktorskiej Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości.

Prezes Fundacji Niepodległości – Przemysław Omieczyński:
Od dziesięciu lat Fundacja Niepodległości stara się wspierać budowanie pamięci historycznej w naszym kraju. Widzimy, że młodzi ludzie są bardzo otwarci na poznawanie historii – z tym większą satysfakcją prezentujemy im chwalebne karty polskiego oręża. Nasi rekonstruktorzy będą mieli okazję przeprowadzić z lubelską młodzieżą „lekcję hostorii przez dotyk”. Na miejscu, wśród kamiennych wzgórz Monte Cassino i sąsiednich masywów, widać jak olbrzymi musiał być wysiłek polskich żołnierzy, którzy w tamtej bitwie „walczyli o honor”, ponieważ wiedzieli, że decyzje Aliantów pozbawiły ich możliwości powrotu do rodzinnych domów na Kresach.

Wyjazd historycznych pojazdów wojskowych z kolekcji Fundacji Niepodległości na uroczystości rocznicowe na Monte Cassino jest realizowany dzięki wsparciu:
- Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonownych (UDSKIOR/ główny organizator uroczystości),
- Poczty Polskiej,
- Agencji Mienia Wojskowego o/Lublin

UDSKiOR LOGO duze

AMW logo duze

Poczta Polska logotyp bialy zolty na czerw

Wyjazd lubelskich rekonstruktorów spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów. Informacje opublikowały m.im. portale wPolityce.pl i Onet.pl, a relacje i wywiady zaprezentowały Radio Lublin, Panorama TVP3 Lublin, Teleexpress Extra oraz serwisy TVP Info i Polsatu. Dostępne linki - poniżej.
Tekst: Maciej Szymczak

(od 02:45 do 04:05)