mega888 V Bieg Papieski (relacja wideo)

V Bieg Papieski (relacja wideo)

Zapraszamy do obejrzenia  relacji wideo z V BieguPapieskiego, który odbył się 16 października 2012.

Fundacja Niepodległości była jego współorganizatorem.

,,Sport zawsze musi pozostawać okazją do święta i zdrowej rozrywki, w której szanuje się rywali i uważa przede wszystkim za towarzyszy zabawy”

Jan Paweł II (1994)

16 października po raz piąty w dzielnicy Bronowice odbył się Bieg Papieski. Jak co roku organizatorami imprezy były lokalne instytucje aktywnie działające w środowisku bronowickim. Oprócz jednostek Ochotniczych Hufców Pracy reprezentowanych przez Środowiskowy Hufiec Pracy i Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w organizację biegu zaangażowały się: Parafia pw. Świętego Krzyża, Rada Dzielnicy Bronowice, Zespół Szkół Budowlanych, Fundacja Niepodległości, Dzielnicowy Dom Kultury Bronowice oraz Towarzystwo Sportowo–Turystyczne Sokolik. Na zaproszenie organizatorów dołączyli przedstawiciele lubelskich władz i duchowieństwa obejmując patronat honorowy nad imprezą. W komitecie patronackim znaleźli się: Ks. Arcybiskup Metropolita Lubelski Stanisław Budzik, Wojewoda Lubelski Jolanta Szołno-Koguc, Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman, Prezydent Miasta Lublina Krzysztof Żuk, Starosta Lubelski Paweł Pikula, Przewodniczący Rady Miasta Lublin Piotr Kowalczyk oraz Lubelski Kurator Oświaty Krzysztof Babisz. Honorowi patroni ufundowali dla uczestników Biegu puchary i atrakcyjne nagrody.

dsc09469 lr

Celem imprezy, począwszy od pierwszej edycji, jest upamiętnienie wyboru Kardynała Karola Wojtyły na Papieża Jana Pawła II, a także – jak zaznaczyli w zaproszeniu organizatorzy – „przypomnienie nauk Wielkiego Polaka”. Temu celowi służyły m. in. ogromne bannery z cytatami wyjętymi z nauk Papieża, zawieszone – wzorem lat poprzednich – na wszystkich odcinkach biegowych trasy. Jej finalnym etapem był stadion Zespołu Szkół Budowlanych. Nauki Papieża pozostają niezmienne natomiast Bieg Papieski ewoluuje. Tegoroczne zmiany dotyczyły rozszerzenia formuły biegu i na sugestię środowisk osób niepełnosprawnych organizatorzy wprowadzili do tegorocznego programu zawodów kategorię biegową dla niepełnosprawnych. Zabezpieczenia wszystkich odcinków biegu podjęła się młodzież Środowiskowego Hufca Pracy wraz z kadrą, wspierana przez pracowników Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży oraz wolontariuszy. Na trasy V Biegu Papieskiego wyruszyło ponad trzydzieści osób, które dbały o sprawny przebieg na wszystkich sześciu odcinkach biegowych. W tym samym czasie pozostała część pracowników ŚHP i CEiPM rejestrowała w hufcowej świetlicy uczestników Biegu każdemu z nich wydając numer startowy oraz okolicznościową koszulkę z logotypem Biegu.
Pogoda tego dnia była więcej niż sprzyjająca. Jesienne słońce zachęcało do spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Zapewne też słoneczna aura skłoniła kilkadziesiąt kolejnych młodych osób, które bez uprzedniego zgłoszenia swojego uczestnictwa tego dnia stawiły się w świetlicy Środowiskowego Hufca Pracy. Wszyscy wzięli udział w biegowej rywalizacji. Otwarcia biegu dokonał ks. Bogusław Marzęda z bronowickiej parafii p. w. Świętego Krzyża, który w zastępstwie nieobecnego proboszcza ks. Mariana Dumy dał hasło do rozpoczęcia zawodów. Jak co roku rywalizację rozpoczęto biegiem najmłodszych, a potem sukcesywnie na trasie Biegu pojawiali się gimnazjaliści, osoby niepełnosprawne, uczniowie szkół średnich i na koniec dorośli. Wszyscy finiszowali na stadionie Zespołu Szkół Budowlanych. Tu także ustawiono scenę, na którą wchodzili zwycięzcy, ale nie tylko oni. Organizatorzy przygotowali także dla pozostałych uczestników loterię fantową. Można więc było wylosować ciekawe książki o tematyce historycznej ufundowane przez lubelski Oddział Instytutu Pamięci Narodowej, albumy o Janie Pawle II, maskotki, pamiątkowe puchary, dyplomy i koszulki, płyty edukacyjne do nauki języka angielskiego lub płyty CD z muzyką biesiadną, a także zestawy fotografii starego Lublina.
Na stadionie, w atmosferze sportowego święta dekorowano kolejnych zwycięzców, którzy oprócz nagród rzeczowych otrzymywali okazałe puchary. Pieczę nad przebiegiem tej części uroczystości sprawowali: Jerzy Solan dyrektor Zespołu Szkół Budowlanych, szef komitetu organizacyjnego V Biegu Papieskiego i wiceprezes Fundacji Niepodległości Piotr Gawryszczak (komandor Biegu) – wspierani przez działaczy, społeczników i radnych z dzielnicy Bronowice. Dotarli także na stadion ZSB przedstawiciele honorowych patronów V Biegu Papieskiego i fundatorzy, radni miejscy i delegaci instytucji wspierających Bieg. Oni także wręczali uczestnikom nagrody i pamiątki. W najliczniej reprezentowanej kategorii biegowej uczniów szkół średnich ufundowane puchary wręczał zwycięzcom Lubelski Wojewódzki Komendant Ochotniczych Hufców Pracy Tomasz Piecak. W tej kategorii na zwycięzców biegu chłopców i dziewcząt czekały też atrakcyjne nagrody: nowe rowery ufundowane przez ks. Mariana Dumę i Marian Ignaciuka, Przewodniczącego Rady Zarządu Dzielnicy Bronowice. Otrzymali je Edyta Skroś i Adam Świrgoń.
Na stadionie ZSB i trasach poszczególnych biegów nie zabrakło także przedstawicieli mediów, którzy przybyli tego dnia na Bronowice, by relacjonować przebieg imprezy. W sumie cieszyła się ona dużą popularnością, także wśród mieszkańców Lublina, którzy niejednokrotnie zajmowali miejsca na trasach biegowych, by dopingować jej uczestników. W Biegu udział wzięło 549 uczestników. Imprezę zakończyły podziękowania dla wszystkich biegaczy, organizatorów i gości, którzy tak licznie stawili się tego dnia na starcie V Biegu Papieskiego.

Tekst: Jacek Bury / FN
Zdjęcie: uczestnicy Środowiskowego Hufca Pracy