Poświęcenie Kapliczki św. Jana Nepomucena w Satyjowie (Ukraina) 07.09.2013

Poświęcenie odnowionej Kapliczki św. Jana Nepomucena w Satyjowie (Ukraina) [07.09.2013, godz. 11:00].

Kapliczka została zrekonstruowana staraniem Fundacji Niepodległości, we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Polakami z Równego. Uroczystość jest elementem programu tegorocznej edycji „Dialogu Dwóch Kultur” - cyklu spotkań ludzi kultury i sztuki z Polski i Ukrainy, które w tych dniach odbywają się po obu stronach granicy. Towarzyszą im przedstawiciele Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (m.in. pan Marek Maluchnik, Naczelnik Wydziału ds. Polskiego Dziedzictwa Kulturowego za Granicą w Departamencie Dziedzictwa Kulturowego MKiDN).

Przemysław Omieczyński, Prezes Fundacji Niepodległości: Sama kapliczka jest niewielka, lecz traktujemy ją nie jako przedmiot, ale jako symbol. Przywracając jej świetność robimyrazem z mieszkańcami tych terenów "krok w dobrą stronę", krok w stronę budowania pamięci o dziedzictwie tej ziemi - łączącym sąsiadów.

Uroczystość poświęcenia odnowionej kapliczki zgromadziła ponad 70 osób z Równego oraz ok. 50 uczestników konferencji w Krzemieńcu „Dialog Dwóch Kultur”. Poświęcenia dokonał ks. Włodzimierz Czajka – proboszcz parafii p.w. św. Piotra i Pawła w Równem w towarzystwie ks. Grzegorza z Dubna oraz batiuszki prawosławnego ze Zdołbunowa. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele konsulatu w Łucku (pan Andrzej Szmidke), Ministerstwa Kultury (pan Marek Maluchnik) miejscowe władze (wójt gminy Iwaniwce), dyrektor wydziału kultury rejonu rówieńskiego (pani ). Fundację Niepodległości reprezentowali: wiceprezes Piotr Gawryszczak oraz członkowie Zarządu Piotr Mazur (koordynator rekonstrukcji) i Jacek Bury. W uroczystości uczestniczyła także  młodzież ze świetlicy środowiskowej OHP w Lublinie. Głównym „sprawcą” odnowienia, osobą, która „wychodziła” wszelkie pozwolenia dotyczące prac rekonstrukcyjnych był pan Jarosław Kowalczuk (mieszkaniec Równego).

Fot. Radosław Brzezicki

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800