mega888 Goście i prezentacje podczas Tygodnia Niepokornych

Goście i prezentacje podczas Tygodnia Niepokornych

Zachęcamy do zapoznania się z sylwetkami gości i twórców, a także z opisami filmów i prezentacji, które będą miały miejsce podczas Tygodnia Niepokornych w dn. 6-9 października.

Goście:
por. Józef Bandzo, ps. „Jastrząb”
– żołnierz 3 Wileńskiej Brygady AK dowodzonej przez por. Gracjana Fróga „Szczerbca”, dowódca w kompanii por. Romualda Rajsa „Burego”. Uczestnik operacji „Ostra Brama”. Dowódca patrolu dywersyjnego w oddziale majora Zygmunta Szyndzielarza „Łupaszki”.

Aneta Hoffmann – prezes Fundacji Kresy Historii. Wcześniej przez kilka lat kluczowy członek międzynarodowego zespołu, który stworzył Wirtualne Muzeum Kresy-Syberia, organizatorka konferencji naukowych.

dr hab. Janusz Wróbel – pracownik referatu badań naukowych Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej IPN w Łodzi, uczestnik licznych konferencji naukowych.

dr Jarosław Pałka – dokumentalista w programie pt. „Historia Mówiona” Ośrodka KARTA, redaktor ds. merytorycznych w Archiwum Historii Mówionej Domu Spotkań z Historią w Warszawie. Zajmuje się historią polityczną i wojskową okresu II wojny światowej oraz pierwszych lat powojennych. Autor wielu publikacji. Współautor książki „Żołnierze generała Maczka”.

Ewa Kubasiewicz-Houee – w latach 80. opozycjonistka, członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, wiceprzewodnicząca Komisji Zakładowej w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni. W stanie wojennym otrzymała najwyższy wyrok 10 lat pozbawienia wolności i 5 lat pozbawienia praw publicznych.

Henryk Atemborski ps. „Pancernik” –   obrońca Warszawy w 1939 r., żołnierz Brygady Świętokrzyskiej NSZ, w latach 80. działacz Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Rzeszowie, pasjonat sportu i turystyki – pieszej, górskiej i rowerowej. Objechał rowerem Europę, a w 2012 r. Wyspy Brytyjskie.

Karol Wołek – wiceprezes Zarządu Głównego Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, historyk, nauczyciel, organizator ogólnopolskiego konkursu Żołnierze Wyklęci – Bohaterowie Niezłomni, prezes Fundacji im. Kazimierza Wielkiego.

Krystyna Mateuszuk – prezes lubelskiego oddziału Związku Sybiraków, rzecznik prasowy Klubu Pawłodarczyka, w 1939 roku jako dziecko wywieziona z rodziną przez sowietów na Syberię, skazana na lata przymusowej zsyłki w miasteczku Pawłodarsk w północnym Kazachstanie.

ks. dr Andrzej Chibowski – opiekun Duszpasterstwa Środowisk Twórczych i Sportu diecezji warszawsko-praskiej, członek Zarządu Fundacji Kresy Historii, pomysłodawca dużych projektów artystycznych, kierownik widowisk, autor książek i scenariuszy, organizator wydarzeń kulturalnych.

Mjr Janusz Gołuchowski, ps. „Orwicz” – prezes Stołecznego Środowiska 1. Dywizji Pancernej, żołnierz dywizji generała Stanisława Maczka.

Piotr Zarębski – reżyser filmowy, producent, operator, autor wielu popularnych filmów dokumentalnych. Najbardziej znane tytuły to: „Europa II”, „Solidarność 1980-1990 –10 lat później”, „Pistolet do wynajęcia, czyli prywatna wojna Rafała Gan-Ganowicza”. Pomysłodawca utworzenia TV Niezależnej.

Roman Kołakowski – kompozytor, poeta, piosenkarz, gitarzysta i tłumacz. Reżyser teatralny i estradowy, scenarzysta wielkich widowisk plenerowych, wieloletni dyrektor artystyczny Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu.

Sławomir Snopek – pasjonat historii, cichociemnych, lotnictwa wojennego, współpracownik Fundacji im. Cichociemnych, autor artykułów, znawca historii lokalnej ziemi wąwolnickiej.

Wojciech Markert – historyk, pracownik naukowy Muzeum J. Piłsudskiego w Warszawie, autor publikacji historycznych, m.in. studium bitwy pod Arnhem.

Jerzy Zelnik – aktor, scenarzysta, dyrektor artystyczny Teatru Nowego w Łodzi, odtwórca wielkich ról filmowych i teatralnych oraz w polskich serialach, wspaniały recytator.

Agata Klimczak-Kołakowska – aktorka krakowskiego Teatru Stu, finalistka Przeglądu Piosenki Aktorskiej, znakomita interpretatorka utworów Czesława Niemena i Agnieszki Osieckiej, zdobywczyni Grand Prix na Festiwalu Herbertowskim w Lublinie.

Jarosław Wróblewski – dziennikarz, pasjonat historii, członek Grupy Historycznej Zgrupowanie "Radosław", związany z redakcją portalu niezalezna.pl i  programem Jana Pospieszalskiego "Bliżej", laureat tegorocznej Nagrody Miasta Warszawy, autor książki "Zośkowiec" o Henryku Kończykowskim "Haliczu", żołnierzu batalionu "Zośka", nominowanej w tym roku do nagrody "Książki Historycznej Roku".

Dariusz Walusiak – reżyser, dokumentalista, historyk. W okresie PRL związany z Niezależnym Zrzeszeniem Studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego, redagował Przegląd Akademicki NZS, Autor ponad 60 filmów dokumentalnych i reportaży, głównie związanych z tematyką historii najnowszej, Kresów, walk o niepodległość 39-89. Współpracownik Fundacji Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego w Krakowie.

Prezentacje:

„Więźniarki” – film dokumentalny w reż. Piotra Zarębskiego traktujący o kobietach opozycjonistkach uwięzionych w czasie stanu wojennego. Film pokazuje, że ten okres w dziejach Polski się nie skończył. Został wprowadzony przez komunistów, żeby spacyfikować społeczeństwo i wykreować własnych opozycjonistów (…). Stan wojenny trwa i nadal jest represyjny, choć dziś już nie ma czołgów na ulicach. Powstanie filmu blokowano przez ponad 10 lat…”

Główna nagroda na festiwalu „Niepokorni Niezłomni Wyklęci” w 2008 roku.

„Generał Władysław Anders” – film dokumentalny w reż. Zbigniewa Wawra.

Film biograficzny, ukazujący karierę wojskową generała, szczególnie w okresie II wojny światowej, podkreślający rolę polityczną, jaką Anders odegrał po wojnie.

„Wyrok” – film dokumentalny w reż. Rafała Mierzejewskiego, wyróżniony na festiwalu „Niepokorni Niezłomni Wyklęci” w 2013 r. „za ukazanie, jak losjednostki przeplata się z historią zbiorowości”. Film opowiada o procesie, w którym zapadły najwyższe wyroki stanu wojennego wprowadzonego w Polsce w okresie od 13 grudnia 1981 r. do 22 lipca 1983 r.

„Bitwa pod Falaise 1944” – film dokumentalny w reż. Zbigniewa Wawra. Ukazuje krwawe, lecz zwycięskie walki pod Falaise na przełomie drugiej i trzeciej dekady sierpnia 1944 roku, w których 1. Dywizja Pancerna gen. Stanisława Maczka zapisała jedną z najszczytniejszych kart czynów bojowych polskich żołnierzy na frontach II wojny światowej.

„Honor generała” – film dokumentalny w reż. Joanny Pieciukiewicz. „Postać generała Stanisława Sosabowskiego jest bliższa Holendrom niż młodym Polakom. To Holendrzy przywrócili mu i jego Brygadzie honor. Ale wydarzyło się to dopiero u progu XXI wieku. W czasach powojennych był przez 5 dni w tygodniu prostym Stanem, szeregowym pracownikiem w fabryce, a tylko podczas weekendów w czasie spotkań kombatanckich zakładał mundur polskiego generała. Jakich działań było trzeba, by generałowi pośmiertnie przyznać holenderski Order Brązowego Lwa, a królowa Beatrix odznaczyła najwyższym holenderskim odznaczeniem wojennym – Orderem Wojskowym im. Króla Willema I – sztandar jego brygady? O tym opowiada ten film”.

„Tułacze dzieci” – spektakl muzyczno-poetycki w reżyserii Romana Kołakowskiego, autora muzyki i większości tekstów według koncepcji artystycznej ks. Andrzeja Chibowskiego. Widowisko poświęcone gehennie polskich dzieci podczas II wojny światowej na „nieludzkiej ziemi”. Stanowi próbę poszukiwania odpowiedzi na najtrudniejsze pytania o pamięć i tożsamość Polaków. (…). Polskie Golgoty to zarówno „Golgota Wschodu”, jak i „Golgota Zachodu”; to zarówno Katyń, jak i Auschwitz. Tajemnica nieprawości wciąż trwa w innych regionach świata…

Fundacja Historyczna Lotnictwa Polskiego – prezentacja umundurowania lotników walczących w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie, przedstawienie losów lotników związanych z Lubelszczyzną.

Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie – wystawa „Polacy w obronie Wielkiej Brytanii”.

Grupa Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości – prezentuje sylwetki różnych formacji Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie: II Korpus Polski, I Dywizja Pancerna, I Samodzielna Brygada Spadochronowa.

Opr. Anna Tchórzewska