Pamiętajmy pamiętać - projekt edukacji historycznej i obywatelskiej

Już 1 czerwca rozpocznie się nowy projekt Fundacji Niepodległości, który realizowany będzie do końca 2015 roku. Przedsięwzięcie pod nazwą „Pamiętajmy pamiętać - program aktywizacji obywateli w sferze pielęgnowania tożsamości narodowej, lokalnej i kulturowej” obejmuje kilka działań, które częściowo są kontynuacją naszej działalności, a częściowo stanowią nową ofertę, którą kierujemy do mieszkańców Lublina. W ramach projektu zostaną zorganizowane:

1/ Kiludniowy Rajd Śladami I Brygady Legionów Polskich po Lubelszczyźnie w 100. rocznicę przemarszu (druga połowa lipca)
2/ Obóz pn. „Wołyń 2015. Recordatio” – wyjazd grupy wolontariuszy w celu porządkowania zaniedbanych cmentarzy i innych śladów polskości na Wołyniu (8-24 sierpnia; wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/817865621615546/, informacje o zapisach również na naszej stronie)

3/ Podobóz polsko-ukraiński w Polsce – kilkudniowy pobyt grupy młodzieży narodowości polskiej i ukraińskiej w polskich miejscowościach przygranicznych, porządkowanie zaniedbanych cmentarzy polskich i ukraińskich, poznawanie kultury obu narodów (druga połowa września)

4/ Produkcja przez młodzież OHP filmu o ś.p. Anatolu Suliku, Kustoszu Pamięci Narodowej, przyjacielu i towarzyszu wołyńskich eskapad

5/ Zbiórka zniczy na cmentarze kresowe prowadzona na lubelskich nekropoliach (1 listopada)

6/ Wystawa podsumowująca powyższe działania (listopad, świetlica OHP).

Program adresowany jest do dzieci, młodzieży i dorosłych mieszkańców Lublina. Wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w planowanych działaniach serdecznie zapraszamy. Zapisy na Rajd i na Obóz już trwają, udział w nich jest bezpłatny. Szczegóły poszczególnych działań, w tym dokładne daty Rajdu, Podobozu oraz Wystawy podawać będziemy sukcesywnie na stronie www. Osoby zainteresowane uczestnictwem prosimy o kontakt mailowy (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.) lub telefoniczny (508 323 498). Istnieje też możliwość zorganizowania informacyjnych spotkań z młodzieżą w lubelskich i podlubelskich szkołach ponadpodstawowych oraz na uczelniach. Przedstawicieli zainteresowanych placówek i instytucji prosimy o kontakt w celu ustalenia terminu.

Projekt „Pamiętajmy pamiętać” został dofinansowany ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

FIO MPiPS logo1 web2