mega888 Zbiórka zniczy na kresowe cmentarze (+ zdjęcia)

Zbiórka zniczy na kresowe cmentarze (+ zdjęcia)

Jest czas Pamiętania i czas Zapominania. Do nich należy ziemia. Czyż ci co pamiętają, nie kładą na trumny swoich bliskich ziemistej grudki z rodzinnych pól? A ci co zapomnieli, czy znają ścieżki do grobów swoich Piastów? Wszak ziemia to groby przodków. Dziś, w realiach pokoju tak dbamy o nią jak potrafimy, na ile wystarcza nam czasu, sił i Pamięci. Płonące znicze na kresowych cmentarzach są Jej strażnikami.

17 października br.  ruszyła kolejna akcja zbiórki zniczy. Fundacja Niepodległości, Środowiskowy Hufiec Pracy OHP oraz Towarzystwo Przyjaciół Krzemieńca i Ziemi Wołyńsko–Podolskiej zaprosiły do włączenia się w akcję wszystkich ludzi dobrej woli, którym bliska jest pamięć o polskich Kresach. Patronat honorowy nad zbiórką objął Konsulat Generalny  Rzeczypospolitej w Łucku. Partnerem medialnym od lat jest Lubelski Oddział TVP.
Znicze dostarczano do telewizyjnej siedziby przy ul. Raabego 2 i do świetlicy Środowiskowego Hufca Pracy przy ul. Łabędziej 16.
1 listopada w godz. 9.00–17.00 wolontariusze akcji kwestowali na trzech lubelskich cmentarzach: przy drodze Męczenników Majdanka, przy ul. Lipowej i przy ul. Unickiej. Mimo listopadowego chłodu mieszkańcy Lublina tłumnie wybrali się tego dnia na groby swoich bliskich. Chętnie i z wielką życzliwością dzielili się swoimi zniczami. Wielu Lublinian jak wynikało z rozmów z wolontariuszami ma swoje korzenie na Wołyniu.  Tego dnia kwestowano także w innych miejscowościach Lubelszczyzny m.in. w Kraśniku. Część  zniczy pochodzących ze zbiórki zapłonie na kresowych nekropoliach podczas akcji porządkowania polskich grobów w roku 2017. Część zapłonęła już na cmentarzach Wołynia. 2 listopada ekspedycja TVP Lublin wraz z przedstawicielami organizatorów zapaliła znicze w Ostrówkach, Rymaczach, Kowlu, Jeziornej.
Tegoroczna akcja została zakończona 17 listopada. Przyniosła rekordowy „plon”. Zebrano 4 200 zniczy. Wszystkie zostały już popakowane. Wszystkim darczyńcom, organizatorom zbiórek i kwestującym serdecznie dziękujemy. Kresy wciąż trwają w polskiej pamięci.
W tegorocznej akcji wzięły udział liczne szkoły z Lublina, Kraśnika, Lubartowa, placówki Straży Granicznej, parafie oraz stowarzyszenia i organizacje kresowe. Na ręce koordynatorów poszczególnych odcinków składamy serdeczne podziękowania dla wolontariuszy: Justynie Świderskiej-Niedobit, Mariuszowi Adamskiemu, Czarosławowi Dębowczykowi, Tomaszowi Sajowi. Poniżej zamieszczamy listę uczestników akcji:
- Gimnazjum Nr 14 im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK w Lublinie
- Zespół Szkół Odzieżowo-Włókienniczych w Lublinie
- II Liceum Ogólnokształcące z Lubartowa wraz z grupą Aniołów działających przy szkole
- Zespół Szkół Nr 3 w Kraśniku
- Zespół Szkół Nr 2 w Kraśniku
- Publiczne Gimnazjum Nr 1 im. Szarych Szeregów w Kraśniku
- Społeczny Komitet Budowy Pomnika w Hołdzie Polakom ofiarom ludobójstwa dokonanego przez nacjonalistów ukraińskich na Wołyniu i Kresach Południowo-Wschodnich II Rzeczpospolitej w latach 1939-1947.
Jacek Bury