mega888 80. ROCZNICA WYBUCHU II WOJNY ŚWIATOWEJ W LUBLINIE - ZAPAL LAMPKĘ BOHATEROM WRZEŚNIA

2019 09 01bis

2019 09 01 bis 0 1 września przed brzaskiem przedstawiciel Zarządu Fundacji Niepodległości zapalił 24 białe i czerwone znicze na grobach żołnierzy WP – Korpusu Ochrony Pogranicza na cmentarzu w Wytycznie (Polesie – powiat włodawski, gmina Urszulin).

Przypomnijmy są to mogiły naszych żołnierzy poległych w jednej z ostatnich bitwa Września 1939 r. Bronił się jeszcze Hel i walczył gen. Kleeberg z SGO „Polesie” w Woli Gułowskiej i okolicach Adamowa (2-5 X 39 - Bitwa pod Kockiem). Wracając do Wytyczna KOP-iści pod dowództwem gen. Orlick –Ruckemana po przetrzebieniu w 2 bitwie pod Szackiem gdzie zabrakło im półtorej doby aby dołączyć do Kleeberga (o tyle wcześniej SGO „Polesie” w 1 bitwie pod Szackiem rozbiło 52 Strzelecką Dywizję RKKA) tym razem starło się z Niemcami i sowietami. Zdwojone siły agresorów – okupantów przesądziły losy bitwy pod Wytycznem 30 IX - 1 X 1939. W ten sposób obrońcy granic II RP oddali życie za Ojczyzne w pobliżu obecnej wschodniej granicy Polski.
Cześć ich pamięci!
W ten sposób Fundacja Niepodległości chyba pierwsza włączyła się w akcję #Zapal Lampke Bohaterom Września.

Fotorelacja z wydarzenia na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: http://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2141-zapal-lampke-bohaterom-wrzesnia-1939-2019

Tekst i foto Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości, Polesie 1 IX 2019

Uroczystości upamiętniające 80. rocznicę wybuchu II wojny światowej miały miejsce również oczywiście w Lublinie

2019 09 01 bis L n 1

2019 09 01 bis L n 2

Obchody 1 września w Lublinie rozpoczęła uroczysta Msza Święta w klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów. Po Mszy zebrani udali się na Plac Litewski. Ta część obchodów rozpoczęła się od odśpiewania hymnu Rzeczypospolitej. Prowadzący uroczystość Zdzisław Niedbała z lubelskiego magistratu powitał oficjalnie zebranych gości. Przemówienia okolicznościowe wygłosili przedstawiciele władz państwowych i samorządowych. Podkreślano w nich wagę wydarzenia; rolę Polski, która jako pierwsza stawiła zbrojny opór hitlerowskiemu najeźdźcy oraz skalę zniszczeń, która dotknęła nasz kraj w toku drugowojennej nawałnicy. Apel pamięci i salwa honorowa przywołały nazwiska bohaterów Września. Na koniec uroczystości przedstawiciele państwa, organizacji kombatanckich, stowarzyszeń i instytucji złożyli pod Pomnikiem Nieznanego Żołnierza wieńce i kwiaty. Nie zabrakło wśród nich przedstawicieli Fundacji Niepodległości. Uroczystość zakończyło odegranie melodii „Cisza”.

Tekst i foto Jacek Bury, Fundacja Niepodległości, L-n1 IX 2019

80. rocz. 1 IX