KSIĄŻKA „O INCE, KTÓRA ZACHOWAŁA SIĘ JAK TRZEBA” I KOMIKS „PRZYGODY MISIA WOJTKA, DZIELNEGO ŻOŁNIERZA" - WYDANIE Z UDSKIOR

2020 10 00 bis 0Dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych udało się wznowić kolejne edycje książki „O INCE, która zachowała się jak trzeba” (wyd. III) i komiksu „Przygody Misia Wojtka, dzielnego żołnierza” (wyd. V)
Publikacje są bezpłatne i za darmo trafiły do dzieci oraz młodzieży.
Z dystrybucją dotarliśmy do ponad 70 podmiotów, w tym bibliotek (m.in. MBP Lublin wraz z ponad trzydziestoma filiami), przedszkoli, szkół (podstawowych oraz średnich), organizacji obywatelskich (np. Motocyklowy Rajd Wołyński czy Fundacja Solidarności Rodzin), interaktywnych muzeów jak „Dom Kultury – Pomnik Czynu Bojowego Kleeberczyków” w Woli Gułowskiej.
Ponadto publikacje te stanowiły nagrody dla laureatów z młodego pokolenia np. w konkursie "Nieskończenie Niepodległa" (Możdżanowo – woj. Pomorskie) czy podczas turnieju piłkarskiego dla młodzieży z okazji Święta Niepodległości 11 XI w Lublinie oraz ogólnopolskiego konkurs „Żołnierze Wykleci - Bohaterowie Niezłomni”. Towarzyszyły również innym wydarzeniom patriotycznym jak np. V Marsz „LALUSIA”.
2020 10 00 bis 1Tak więc wydawnictwa dotarły nie tylko do woj. Lubelskiego, ale również na teren Małopolski i Pomorza. Obdarowaliśmy nimi również młodych rodaków poza granicami RP - na Litwie i Ukrainie, a nawet w Uzbekistanie.

Bezcenna – zwłaszcza w czasach pandemii SARS-CoV-2 – i zamknięcia instytucji publicznych - okazała się pomoc Funkcjonariuszy Straży granicznej – gł. z Nadbużańskiego Oddziału – przede wszystkim Placówki SG w Dołhobyczowie, Lubyczy Królewskiej, Horodle i Dorohusku. Dzięki ich zaangażowaniu publikacje trafiły „pod strzechy” – w teren do prowincjonalnych szkół.

Dziękujemy dla Urzędu Do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych dzięki którego wsparciu finansowemu przedsięwzięcia obie cenne publikacje mogły trafić do kolejnych kręgów młodego pokolenia, aby nie tylko rozwijać czytelnictwo, ale i pobudzać postawy patriotyczne.

Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości

Książka „O INCE, która zachowała się jak trzeba” autorstwa Anny Niedzieli – Strobel. Oparta na faktach, kolorowo ilustrowana i żywo opowiedziana historia Danuty Siedzikówny ps. „INKA”. Młoda sanitariuszka - bohaterka Podziemia Niepodległościowego stanowi przykład do naśladowania dla młodego pokolenia. Również, a może zwłaszcza w dzisiejszych czasach gdyż jak powiedział swego czasu do młodzieży św. Jan Paweł II „Każdy ma – musi mieć – swoje Westerplatte”*

Komiks „Przygody Misia Wojtka, dzielnego żołnierza” to rozchwytywana uniwersalna publikacja – w sensie, że pomimo grupy docelowej dzieci równie chętnie sięgają po nią starsi (rodzice, czy dziadkowie czytający ją wnukom). Miś Wojtek ukoił już ból u niejednego chorego dziecka – dostarczyliśmy go m.in. do Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie (gdzie sam go czytałem małym pacjentom). Wartką akcje przygód najbardziej znanego kaprala PSZ na Zachodzie (II Korpusu Polskiego) – tekst Anny Niedzieli – Strobel – zdobią żywe rysunki autorstwa Krzysztofa Kokoryna. Tak naprawdę ukazuje on losy żołnierzy gen. Andersa na tułaczym szlaku i walkę o wolność Polski na obczyźnie.

„Każdy z was, młodzi przyjaciele, znajduje też w życiu jakieś swoje Westerplatte. Jakiś wymiar zadań, które musi podjąć i wypełnić. Jakąś słuszną sprawę, o którą nie można nie walczyć. Jakiś obowiązek, powinność, od której nie można się uchylić. Nie można <<zdezerterować>>”. (Homilia w czasie liturgii słowa skierowana do młodzieży zgromadzonej na Westerplatte; Gdańsk, 12 czerwca 1987)