MASZERUJĄ CICHO NIBY CIENIE

2021 03 07 Belzyce ZAPORA

Maszerowaliśmy cicho niby cienie może nie tylko ze względu na reżim sanitarny (przemarsz nie miał charakteru zgromomadzenia publicznego), ale niezwykle zimny i mocny przenikliwy wiatr. Uniemożliwił on odśpiewanie Marszu Zaporczyków po przejściu z kościoła pod pomnik upamiętniający walczących o niepodległość Polski podczas II wojny światowej oraz po jej formalnym zakończeniu - w podziemiu antykomunistycznym. Wszystko to w Bełżycach miejscu w którego okolicach intensywnie walczył mjr cc Hieronim Dekutowski Zapora wraz z oddziałem. Zgodnie z tradycją uroczyste obchody zaczęły się od Mszy św. w kościele Nawrócenia Pawła Apostoła w intencji "Zapory" oraz jego podkomendnych m.in. "Rysia", "Uskoka", "Żbika", "Białego", "Zawady". W homilii nawiązującej do czasu walk o niepodległość w oparciu o literaturę ks. Prałat apelował o troskę o Polskę "Daj wielkość serc gdy będzie wielka, daj wielkość serc gdy będzie mała"!

Delegacja Fundacji Niepodlełości (jako jedyna) zapaliła białe i czerwone znicze we wszystkich miejscach upamiętnień z okresu walk z okupantami oraz w tzw. II podziemiu niepodległościowym w Bełżycach i pobliskiej okolicy.

Fotorelacja z wydarzenia aut. Jana Fedirko - członka zarządu Fundacji Niepodległości na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2363-maszeruja-niczym-cienie-belzyce-7-iii-2021