mega888 5 Rajd Śladami Żołnierzy 5.Wileńskiej Brygady AK

5 Rajd Śladami Żołnierzy 5.Wileńskiej Brygady AK

W imieniu Stowarzyszenia Historycznego im. Danuty Siedzikówny „Inki” zapraszamy na piąty Rajd Śladami Żołnierzy 5. Wileńskiej Brygady AK. Zapraszamy także do udziału w imprezach towarzyszących, a szczególnie w obchodach kolejnej rocznicy śmierci „Inki” organizowanych w jej rodzinnej parafii – Narewce. Rok obecny to jednocześnie 85 rocznica urodzin Danusi. Mamy nadzieję, że uda nam się zgromadzić wszystkie osoby, którym historia młodej sanitariuszki jest droga.

Bogusław Łabędzki

Prezes Stowarzyszenia

V Rajd Inki

5 RAJD ŚLADAMI ŻOŁNIERZY

5.WILEŃSKIEJ BRYGADY ARMII KRAJOWEJ

Po raz kolejny Stowarzyszenie Historyczne im.Danuty Siedzikówny „Inki” zaprasza do udziału we wspólnym odkrywaniu podlaskiej części historii Żołnierzy 5.Wileńskiej Brygady Armii Krajowej.
Szlak 5 Rajdu połączy dolinę Bugu z Puszczą Białowieską. W linii prostej to ok. 100km. Tegoroczna marszruta zostanie rozplanowana na trasy czterech szwadronów i z pewnością suma poszczególnych odcinków będzie kilkakrotnie większa. Każdy więc będzie mógł zdobyć wyobrażenie wysiłku jaki podejmowała 15-letnia Danusia Siedzikówna, która dziennie potrafiła pokonać trasę z Narewki do białostockiego więzienia gestapo gdzie spotykała się ze swoją mamą aby na noc wrócić do domu.
W poprzednich latach koncentrowaliśmy uwagę uczestników wokół dowódców poszczególnych szwadronów. Rok 2013 poświęcamy Dziewczynom z 5.Wileńskiej. Rozpoczniemy od zapoznania się z rotą przysięgi składanej przez Żołnierzy AK i NSZ by zakończyć refleksją nad słowami: "...powiedzcie mojej babci, że zachowałam się jak trzeba..."

24-28 sierpnia 2013

Śledzianów – Narewka

Osoby oraz grupy zainteresowane udziałem w 5 Rajdzie Śladami Żółnierzy 5.Wileńskiej Brygady AK prosimy o kontakt z organizatorami celem zdobycia wzorów kart zgłoszeniowych i regulaminu.

W roku 2013 wprowadzamy nowy element regulaminu jakim jest obowiązek używania jako odzieży wierzchniej sortów mundurowych. Jest to podyktowane założeniem szkoleniowym, które pragniemy w bieżącym roku zrealizować.

Po raz pierwszy też ograniczamy liczbę uczestników do 80 osób. Przy tworzeniu list poszczególnych szwadronów będziemy brali pod uwagę kolejność zgłoszeń.

Zgłoszenia przyjmujemy do 15 lipca 2013.

KONTAKT:

tel. 85 6823835

kom. 609037559

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.inka.org.pl