mega888 5. ROCZNICA ŚMIERCI ANATOLA SULIKA

5. ROCZNICA ŚMIERCI ANATOLA SULIKA

2014 04 11 10 bis 2019 04 11 bis 1Pomimo, że 11 kwietnia 2014 r. odszedł do wieczności nasz Przyjaciel Anatol Sulik ufamy, że DOBRY DUCH POLESIA nadal czuwa nad nami, zwłaszcza ekspedycjami na Wołyń w celu ratowania kresowych cmentarzy przed zapomnieniem i zaginięciem. We Msze św. za wieczny odpoczynek Kustosza Pamięci Narodowej, która odbyła się 14 kwietnia w Kowlu, w k-le ś. Anny wzieli udział również przyjaciele z Polski - m.in. Fundacji Niepodległosci i OHP. po liturgii udaliśmy sie z panią Halinką na grób ś.p. Anatola gdzie zapaliliśmy znicze i wspólnie sie pomodliliśmy. Miejscowym zwyczajem grób został równiez przyozdobiony  swieżo poświecona podczas werbnej nidili gałązką wierzbową.

Kontynuujemy dzieło czując jego opiekę i pamiętając bezcenne chwile w przemiłym towarzystwie. Dla nas to wielkie zobowiązanie tym bardziej, że Anatol odszedł do Pana, tak jak żył - odwołał został „ze służby” w czasie inwentaryzacji cmentarza w Równem. Sam spoczął na cmentarzu w Kowlu gdzie jego grobem troskliwie opiekuje się małżonka Pani Halinka, a i my staramy się nie zapominać.
Dzięki jego pracy, wielu ludzi mających korzenie na Wołyniu mogło dotrzeć na odnalezione przez Anatola cmentarze i miejsca spoczynku swoich bliskich. Czujemy się zobowiązani godnie kontynuować to dzieło.

Kilka wspomnieniowych zdjęć Anatola na tej stronie w zakładce Multimedia/ Galeria „Nasz Anatol” http://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/1957-nasz-anatol

2019 04 11 bis

J.F. Fundacja Niepodległości