mega888 ZAPAL LAMPKĘ BOHATEROM WRZEŚNIA – 80. ROCZNICA WYBUCHU II WOJNY ŚWIATOWEJ

ZAPAL LAMPKĘ BOHATEROM WRZEŚNIA – 80. ROCZNICA WYBUCHU II WOJNY ŚWIATOWEJ

Polska Zbrojna akcja Zapal Lampke znaczekZa kilka dni będziemy obchodzić 80. rocznicę wybuchu II wojny światowej. Z tej okazji redakcja „Polski Zbrojnej” zaprasza do udziału w akcji „Zapal lampkę bohaterom Września”. Zachęca do odwiedzenia cmentarzy wojennych w swojej okolicy, złożenia kwiatów i zapalenia symbolicznych zniczy. Niech ich światło będzie symbolem naszej pamięci o tych, którzy oddali życie za Ojczyznę.
Jesteśmy narodem, który lubi powtarzać, że ci, którzy tracą pamięć, tracą życie. Żyjmy zatem i pamiętajmy – mówi Anna Putkiewicz, redaktor naczelna portalu „Polska Zbrojna” i kwartalnika „Polska Zbrojna. Historia”. Z tej właśnie idei zrodził się pomysł akcji „Zapal lampkę bohaterom Września”.

Redakcja „Polski Zbrojnej” zaprasza do podzielenia się w mediach społecznościowych zdjęciami czy nagraniami z wizyt na wojennych nekropoliach. Proponuje oznaczenie ich wspólnym hashtagiem – #ZapalLampkę.
– Dajmy dowód tego, że pamięć o odwadze i poświęceniu żołnierzy Wojska Polskiego jest nadal żywa. Sprawmy, by polskie cmentarze wojenne rozjarzyły się światłem naszych lamp. By to światło rozświetliło imię, nazwisko, wiek, miejsce. By z masy wyłonił się człowiek. Zapalmy lampki żołnierzom Września – dodaje Anna Putkiewicz.

Fundacja Niepodległości gorąco popiera tę akcję. Prosimy o jej popularyzację w Państwa środowiskach i zachęcamy wszystkich do odwiedzenia cmentarzy wojennych, lub pojedynczych grobów i zapalenia zniczy na mogiłach żołnierzy, którzy polegli w walce o wolność Polski w 1939 roku.

Spot promujący akcję #ZapalLampkę dostępny jest pod linkiem:https://www.youtube.com/watch?v=r60E1ZXN15U

Polska Zbrojna logo WWW