LISTOPADOWE ŚWIATŁA PAMIĘCI

Zaduszki 2020 LR 144607 Borelowski 3Początek listopada przynosi refleksje związane z Dniem Zadusznym. W dniach poprzedzających to szczególne święto delegacja Fundacji Niepodległości odwiedziła kilka miejsc na Lubelszczyźnie, niosących pamięć o Bohaterach naszej historii.
Na wzgórzu "Polak" pod Panasówką, gdzie 3 września 1863 Powstańcy Styczniowi stoczyli zwycięską bitwę z przeważającymi siłami Rosjan, zapaliliśmy białe i czerwone znicze przed kamieniem upamiętniającym powstańczego dowódcę - Michała Borelowskiego ps. Lelewel (n/z) oraz przy pomniku wzniesionym na mogiłach powstańców oraz ich węgierskich sojuszników. W Zwierzyńcu odwiedziliśmy miejsce spoczynku węgierskiego majora Edwarda Nyárego, zmarłego z ran odniesionych w tej bitwie.

Białe i czerwone światła zapłonęły w tych dniach także na cmentarzu w Szczebrzeszynie - na grobie historyka Zamojszczyzny dra medycyny Zygmunta Klukowskiego i jego najbliższych, na moglie Aleksandra Jóźwiakowskiego ps. Błysk (+ 3 marca 1945) i Bolesława Jóźwiakowskiego ps. Huzar (+ 15 listopada 1945) z Oddziału AK "Podkowy", którzy zginęli z rąk NKWD. Nasze znicze postawiliśmy też pod tamtejszym pomnikiem wzniesionym w hołdzie poległym we Wrześniu 1939 żołnierzom Wojska Polskiego z 9.,19., 20., 52. Pułków Piechoty oraz żołnierzom Armii Krajowej z oddziałów "Norberta", "Podkowy", "Wojny", "Topoli", "Wrzosa" oraz plutonów Kawęczyn i Szczebrzeszyn.  Wieczne odpoczywanie racz im dać Panie...  /foto: Lucyna Omieczyńska

Zaduszki 2020 LR 144607 Borelowski 3

Zaduszki 2020 LR 144546 Panasowka Borelowski 1