mega888 WOJENNE PAMIĄTKI BOHATERA SPOD MONTE CASSINO PRZEKAZANE NASZEMU MUZEUM

WOJENNE PAMIĄTKI BOHATERA SPOD MONTE CASSINO PRZEKAZANE NASZEMU MUZEUM

01 pm pamiatki 151122 033 2022 11 15 171514 foto PiotrMichalskiWe wtorek 15 listopada 2022 roku w Muzeum Polskich Sił Zbrojnych, prowadzonym przez Fundację Niepodległości przy ul. Skromnej 5 w Lublinie, nastąpiło przekazanie wojennych pamiątek, które pozostawił po sobie śp. kapitan Władysław Szweneder. Był on ostatnim żyjącym w kanadyjskiej prowincji Alberta weteranem 2.Korpusu Polskiego, walczącego w Italii w latach 1943 – 1945 pod dowództwem gen. Władysława Andersa. Pamiątki przekazał w imieniu rodziny Jerzy Szwender (n/z L), syn Weterana – mieszkający w Kanadzie. Są wśród nich odznaczenia, dokumenty, ale także zdjęcia z podpisami towarzyszy broni, medalik czy drobne monety ze wszystkich krajów, do których kpt. Władysław Szwender trafił na swoim wojennym szlaku.

Kpt. Władysław Szwender zmarł 31 maja 2022 roku w Edmonton, stolicy kanadyjskiej prowincji Alberta, w wieku 97 lat. W dniu pogrzebu Weterana, który odbył się w Edmonton w sobotę 11 czerwca 2022 roku, rekonstruktorzy Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości, uhonorowali pamięć zmarłego śp. kpt. Władysława Szwendera – poprzez oddanie o godz.12:00 na cześć Jego oraz poległych i zmarłych żołnierzy 2.Korpusu Polskiego gen.Władysława Andersa, salutu honorowego z historycznej armaty przeciwlotniczej Bofors 40mm, pod Pomnikiem Bohaterom Monte Cassino w Lublinie.

Kapitan Władysław Szwender pomimo emigracyjnego oddalenia utrzymywał żywe kontakty z krajem. Z dużym zaangażowaniem dbał o promowanie Polski na obczyźnie. Postawa i wojenne zasługi (był ranny w Bitwie o Monte Cassino, następnie brał udział w walkach o Ankonę i Bolonię) zdobywały mu społeczny szacunek i poważanie w Kanadzie. Zapraszano go do uroczystego inaugurowania sezonu rozgrywek lokalnej drużyny hokejowych gwiazd Edmonton Oilers.

Kapitan Władysław Szwender był bardzo aktywny w środowisku kombatantów. Chętnie dzielił się z młodym pokoleniem Polaków swoimi cennymi wspomnieniami świadka i uczestnika Historii. Rekonstruktorzy z Fundacji Niepodległości spotykali się z Weteranem od 2014 roku na rocznicowych uroczystościach organizowanych pod Monte Cassino przez Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych (UDSKIOR).

Krzysztof Bielak, szef rekonstruktorskiej Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości:

– W osobie zmarłego Kapitana Władysława Szwendera pożegnaliśmy nie tylko bohaterskiego żołnierza 2.Korpusu Polskiego. Pożegnaliśmy także wspaniałego świadka historii, który chętnie poświęcał swój czas na dzielenie się z młodymi swoimi doświadczeniami. Spotykaliśmy się na rocznicowych uroczystościach we Włoszech, ale Kapitan zaszczycił nas także odwiedzinami w naszym Muzeum Polskich Sił Zbrojnych w Lublinie – podczas swojego ostatniego pobytu w Polsce we wrześniu 2021 roku. Wizyta przerodziła się w kolejne bezcenne spotkanie, które trwało ponad półtorej godziny. We wspaniały sposób przypominał wtedy szlak bojowy żołnierzy generała Andersa – od sowieckich łagrów, przez zwycięstwa w Italii, aż po kontynuację "obowiązków polskich" na emigracji. Przejęcie darowizny w postaci osobistych pamiątek Kapitana jest dla nas szczególnym zaszczytem i zobowiązaniem do dalszego budowania pamięci historycznej.

Dyrektor Muzeum Polskich Sił Zbrojnych, Robert Michalak (n/z z jednym z przekazanych odznaczeń) deklaruje, że po zdokumentowaniu i opracowaniu archiwalnym wojennych pamiątek, zbiór zostanie odpowiednio wyeksponowany w trwały sposób upamiętniając wojenny szlak i osobę kpt. Władysława Szwendera.

Relację z przekazania wojennych pamiątek po śp. kpt. Władysławie Szwenderze, wraz z fotoreportarzem Piotra Michalskiego, można znaleźć na internetowych stronach Radio Lublin, link: https://radio.lublin.pl/2022/11/pamiatki-po-weteranie-spod-monte-cassino-trafily-do-lublina-zdjecia/

Tekst: Maciej Szymczak / Foto: Maciej Szymczak i Piotr Michalski (Radio Lublin)

Zdjęcia w naszej internetowej Galerii są autorstwa Jana Fedirko.

01 pm pamiatki 151122 033 2022 11 15 171514 foto PiotrMichalski

02 W Szwender 2022 11 15 154356 foto MaciejSzymczak