mega888 II Ogólnopolskie Zawody Strzeleckie o Puchar Żołnierzy Wyklętych

II Ogólnopolskie Zawody Strzeleckie o Puchar Żołnierzy Wyklętych

23 marca w Lublinie na strzelnicy Klubu Strzeleckiego Snajper odbyły się II Ogólnopolskie Zawody Strzeleckie o Puchar Żołnierzy Wyklętych, głównym organizatorem zawodów było Towarzystwo Gimnastyczne Sokół w Lublinie, współorganizatorami byli wspomniany wyżej KS Snajper oraz Fundacja Niepodległości.

Tegoroczne zawody zostały przeprowadzone w następujących kategoriach: pistolet pneumatyczny, karabin pneumatyczny oraz pistolet sportowy, zawodnicy byli również oceniani w kategorii łącznej obejmującej konkurencje pistoletowe. Startujący byli podzieleni na zawodników zrzeszonych w klubach strzeleckich i amatorów. Organizatorzy tak przygotowali nagrody, by zajmujący miejsca od pierwszego do szóstego otrzymali jakieś trofeum związane z tematem zawodów, były to książki, koszulki, wpinki poświęcone żołnierzom podziemia antykomunistycznego, wśród nagród były również gry wydane przez Instytut Pamięci Narodowej.Impreza była swoistym zwieńczeniem obchodów Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych, które trwały w Lublinie od końca lutego. Zawody zgromadziły kilkudziesięciu zawodników reprezentujących nawet tak odległe kluby jak Zawisza Bydgoszcz, czy Gwardia Zielona Góra. Jako ciekawostkę należy do dać, iż miejsca na podium zajęli m.in. Jerzy Przysiężniak bratanek „Ojca Jana" legendarnego dowódcy NOW/NZW walczącego na pograniczu Lubelszczyzny i Podkarpacia, którego oddział walczył w wielkiej bitwie na Porytowym Wzgórzu, a także wnuk jednego z Cichociemnych. Sędzią głównym zawodów był prof. Grzegorz Gładyszewski – sędzia międzynarodowy oraz członek zarządu głównego Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego.

Nazwa Puchar Żołnierzy wyklętych zobowiązuje, a zatem puchary, medale i nagrody wręczali Antoni Brzusek ps. Tolek – żołnierz Narodowych Sił Zbrojnych, brat słynnego „Boruty", który wraz z Franciszkiem Taraszkiewiczem „Jastrzębiem" dokonali porwania siostry Bolesława Bieruta oraz Adam Broński syn legendarnego Zdzisława Brońskiego „Uskoka", który sam jako syn „bandyty" był od urodzenia niejako „dzieckiem wyklętym" przez system komunistyczny. Przed wręczeniem nagród zwycięzcom obaj czcigodni goście przemówili do zawodników. Antoni Brzusek powiedział, że życzy młodym ludziom, by tak jak celnie strzelają dokonywali celnych wyborów dobrych dla nich samych i naszej ojczyzny. Adam Broński podziękował młodemu pokoleniu za zainteresowaniu pamięcią o bohaterach, których system skazał na zapomnienie i pogardę, a którzy dzięki takim przedsięwzięciom jak sobotnie zawody odzyskują należne miejsce w historii, syn „Uskoka" usprawiedliwił też nieobecność Marka Franczaka, syna „Lalka" ostatniego partyzanta, zamordowanego1963 r., który nie mógł przybyć z powodów zdrowotnych, dało to pretekst p. Adamowi do przestawienia pokrótce postaci „Lalka" i jego rodziny. Niestety zdrowie nie pozwoliło w tym roku również przybyć Marianowi Pawełczakowi ps. „Morwa" żołnierzowi „Uskoka" i „Zapory", który przesłał pozdrowienia dla uczestników i organizatorów zawodów.

Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych zawodników:
W kategorii pistolet sportowy wśród zawodników licencjonowanych pierwsze miejsce zajęła Angelika Błażejewska, drugie Krzysztof Michałowski (obydwoje są zawodnikami KS Snajper), trzecie miejsce zajął Piotr Wlaź ze Spartakusa Lublin, czwarte Dariusz Wójcik, piąte Marek Bilski (obaj KS Snajper), szóste miejsce zajął Grzegorz Pszeniczka TKKF Świt Świdnik).
Wśród amatorów zwyciężył Tomasz Stańko z TG Sokół w Lublinie, drugi był Adam Radaj z Zawiszy Bydgoszcz, trzeci Karol Podstawka - niezrzeszony, czwarty Jerzy Przysiężniak, piąty Bartosz Szwed (obaj TG Sokół).
W kategorii pistolet pneumatyczny wśród zawodników licencjonowanych pierwsze miejsce zajęła Kamila Fałkowska z Dragona Chełm, drugie miejsce Dariusz Wójcik, trzecie Angelika Błażejewska (oboje KS Snajper), czwarte Seweryn Jezierski (Dragon Chełm), piąte Piotr Wlaź (Spartakus Lublin), szóste Grzegorz Pszeniczka (TKKF Świt Świdnik).
Wśród amatorów w tej kategorii pierwsze miejsce zajął Krzysztof Rymar (niezrzeszony), drugie miejsce Bartosz Szwed, trzecie Tomasz Stańko, czwarte Mateusz Welman (wszyscy TG Sokół), piąte niezrzeszona Katarzyna Słowik, szóste Rafał Dobrowolski (TG Sokół). W kategorii karabin pneumatyczny wśród zawodników licencjonowanych: pierwsze miejsce Michał Wójcik (KS Snajper), drugie Kinga Świderska (Gwardia Zielona Góra), trzecie Seweryn Jezierski (Dragon Chełm), czwarte Jacek Kosior (Gwardia Zielona Góra), piąte Artur Tomas, szóste Marcin Motwicki obaj (TKKF Świt Świdnik).
Wśród amatorów zwyciężył niezrzeszony Łukasz Kalita, drugie miejsce zajęła Aneta Zapasa – niezrzeszona, trzecie Karol Wołek ze Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, czwarte miejsce zajął Łukasz Przybysz (TG Sokół), piąte niezrzeszony Jan Zaręba, szóste Bartosz Szwed (TG Sokół).
W kategorii łącznej obejmującej konkurencje pistoletowe wśród zawodników licencjonowanych zwyciężyła Angelika Błażejewska, drugi był Dariusz Wójcik (oboje KS Snajper), trzeci Piotr Wlaź (Spartakus Lublin), czwarte Kamila Fałkowska, piąty Seweryn Jezierski (oboje z Dragona Chełm), szóste Grzegorz Pszeniczka (TKKF Świt Świdnik).
Wśród amatorów zwycieżył Tomasz Stańko (TG Sokół), drugie miejsce zajął Adam Radaj (Zawisza Bydgoszcz), trzecie Bartosz Szwed (TG Sokół), czwarte niezrzeszony Krzysztof Rymar, piąte Mateusz Welman (TG Sokół), szóste Karol Podstawka (niezrzeszony).

Dziękujemy za wsparcie i patronat nad zawodami: Zarządowi Głównemu Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, Stowarzyszeniu Zaporczyków, Okręgowi Lubelskiemu Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, Zarządowi Obszaru Wschodniego Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, Wojewodzie Lubelski Jolancie Szołno-Koguc, Przewodniczącemu Rady Miasta Lublin Piotrowi Kowalczykowi, Marszałkowi Województwa Lubelskiego Krzysztofowi Hetmanowi, Instytutowi Pamięci Narodowej Oddział w Lublinie oraz prof. Piotrowi Pogonowskiemu.

Sekretarz TG Sokół w Lublinie

Piotr Mazur