mega888 Projekcja filmu "Ukraiński Rapsod"

Projekcja filmu "Ukraiński Rapsod"

Zapraszamy na projekcję filmu "Ukraiński Rapsod". Po projekcji odbedzie się spotkanie z reżyserem Dariuszem Srzednickim.

Projekcja odbędzie się w 24 kwietnia br.
Godzina: 18.30
Miejsce: Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Collegium Iuridicum, ul. Spokojna 1, sala CI - 300.

O filmie:
„Ukraiński rapsod" – polski film fabularno-dokumentalny poświęcony tragicznym wydarzeniom, które rozegrały się się na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej w latach czterdziestych XX wieku. Przedstawia metody, jakimi posługiwali się członkowie Ukraińskiej Powstańczej Armii oraz współpracująca z nimi ludność w walce z Polakami, na tym terenie. Prezentuje autentyczne świadectwa zbrodni i akty okrucieństw, dokonanych na ludności polskiej przez nacjonalistów ukraińskich. Wprowadza widza w niespotykany klimat, charakterystyczny dla atmosfery tamtych dni. I nade wszystko, porusza od dawna oczekiwany na popularyzację - a często pomijany temat - zbrodni UPA w Polsce.
Reżyserem i autorem scenariusza, jest Dariusz Marek Srzednicki, a producentem niezależna wytwórnia filmowa z Wrocławia, Cinema Factory.
Film został zrealizowany w technologii 3D, która pozwoliła ukazać sceny fabularne, bardziej realistycznie i jednocześnie sprawić wrażenie większego autentyzmu rozgrywających się na ekranie, wydarzeń.
Jest to jeden z nielicznych w historii kina polskiego obrazów, poruszających trudny temat „rzezi wołyńskiej".
Ekipa produkcyjna pracowała nad filmem ponad rok. Zdjęcia plenerowe realizowano w zaadaptowanych miejscach niedaleko Wrocławia i Opola. Część zdjęć nagrywano również w pomieszczeniach Polskiego Radia Wrocław. Premiera filmu odbyła się w w lutym 2012 roku w Multikinie we Wrocławiu i wywołała polemikę w mediach, na temat ujawniania wydarzeń historycznych o których do tej pory niechętnie mówiono. Najdłużej trwała ona na łamach prasy. Film do marca 2013 roku, nie był dystrybuowany w Polsce.

Organizatorzy:
Studencka Międzyuczelniana Organizacja Kresowiaków KUL
Akademicki Klub Myśli Społeczno-Politycznej "Vade Mecum"
Fundacja Niepodległości
Partnerzy:
Towarzystwo Gimnastyczne Sokół w Lublinie
Grupa Inicjatyw Narodowych "Patriana"
Portal mysl24.pl

ukrainski rapsod plakat