mega888 "Zachowałam się jak trzeba." 67 lat temu zamordowano "Inkę"

"Zachowałam się jak trzeba." 67 lat temu zamordowano "Inkę"

28 sierpnia 1946 w gdańskim więzieniu funkcjonariusze komunistycznego Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego zamordowali Danutę Siedzikównę ps. "Inka", sanitariuszkę 5 Brygady Wileńskiej Armii Krajowej. W chwili śmierci dziewczyna nie miała jeszcze 18 lat.

Przed śmiercią ubecy poddali ją brutalnemu śledztwu - chcąc zmusić do zeznań obciążających kolegów z oddziału i dowódcę, słynnego mjr. "Łupaszkę". "Inka" nie zdradziła przyjaciół. Odmówiła także podpisania się pod listem o ułaskawienie do komunistycznego prezydenta Bolesława Bieruta.

W grypsie przesłanym z więzienia do sióstr pisała: "Powiedzcie mojej babci, że zachowałam się jak trzeba."

Pamięci "Inki" oraz innych dziewczyn, dla których walka o niepodległość Polski nie zakończyła się wraz z oficjalnym końcem II wojny światowej, dedykowany jest projekt muzyczny "Panny Wyklęte" - realizowany na zaproszenie Fundacji Niepodległości przez Darka "Maleo" Malejonka, jego zespół Maleo Reggae Rockers oraz grono wybitnych polskich wokalistek. Płyta "Panny Wyklęte" ukaże się na rynku w połowie września, w ramach Roku Żołnierzy Wyklętych.

Piosenka "Jedna chwila" poświęcona "Ince" - w wykonaniu Kasi Malejonek - zapowiada tę płytę na portalu YouTube:

Polecamy artykuł poświęcony ince na portalu wPolityce.pl:

link: