mega888 ZNICZE NA GROBACH WALCZĄCYCH O WOLNOŚĆ OJCZYZNY – WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH 2020

ZNICZE NA GROBACH WALCZĄCYCH O WOLNOŚĆ OJCZYZNY – WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH 2020

2020 10 30 bis 0Przedstawiciele Fundacji Niepodległości jak co roku w okresie Wszystkich Świętych nawiedzili groby walczących o wolność Ojczyzny. Pomimo zamknięcia cmentarzy przez władze (Prezesa Rady Ministrów) w piątek 30 października udało się nam uczynić to w różnych regionach Polski. Zapaliliśmy znicze i pomodliliśmy się za bohaterów z ufna wiarą w świętych obcowanie. Rekonstruktorzy z Grupy Edukacji Historycznej byli na grobach żołnierzy 2 Korpusu Polskiego, którzy po wojnie wrócili do Polski i zostali pochowani na ziemi lubelskiej. Znicze zapłonęły na grobach znanych już nam, jak i na kilku nowych miejscach pochówku żołnierzy 2 Korpusu, które udało się ustalić dzięki pomocy wolontariuszy. Na Podlasiu (wieś Strabla) zapłonęły znicze na grobie sierż. AK – NZW oraz zbiorowej mogile żołnierzy 23 Pułku Ułanów Grodzieńskich. Tradycyjnie nawiedziliśmy również w Piaskach grób „Lalusia” – sierżanta Józefa Franczaka ostatniego Niezłomnego Żołnierze Wyklętego. Biały i czerwony znicz zapłonęły również nieopodal pod Jego pomnikiem. Niestety nieoczekiwane zamknięcie cmentarzy w ostatniej chwili (w dniach 31października - 2 listopada) z powodów epidemiologicznych nie pozwoliło nam odwiedzić pozostałych miejsc. Mam nadzieję że uda nam się jeszcze w tym roku odwiedzić pozostałych żołnierzy przed kolejnym lockdownem. Nowa edycja projektu upamiętnienia miejsc pochówków żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie musi niestety poczekać do przyszłego roku. Cały czas pracujemy, szukamy grobów, tak aby w przyszłym roku ruszyć jak najszybciej. „Pamięć buduje tożsamość”, a tradycja przetrwa pomimo zakazów.

Więcej zdjęć z ww miejsc na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2312-znicze-na-grobach-walczacych-o-wolnosc-ojczyzny-wszystkich-swietych-2020