mega888 ROCZNICA WIELKIEGO GŁODU NA UKRAINIE

ROCZNICA WIELKIEGO GŁODU NA UKRAINIE

2020 11 23 bis 1Zertwam Glodomoru23 listopada w kolejną rocznicę Wielkiego Głodu I poł. lat 30. XX w na Ukrainie Fundacja Niepodległości uczciła pamięć ofiar rosyjskiego ludobójstwa.
Podczas dokonanej z rozmysłem i premedytacją zbrodni życie na południowo – zachodnich krańcach imperium sowieckiego straciły miliony ludzi, w tym co najmniej setki tysięcy Polaków. Okrucieństwo to zasłużyło na miano gienocydu – ludobójstwa.
W br. z racji na tzw. pandemię covid oficjalne uroczystości we wspomnianym dniu nie odbyły się. W tej sytuacji przedstawiciel Fundacji zapalił pod Pomnikiem Ofiar Wielkiego Głodu (ukr. Głodomoru) tradycyjnie biały i czerwony znicz. Modlitwą obejmujemy wszystkie ofiary tej okrutnej zbrodni niezależnie od narodowości.

W tym dniu wspominamy również naszych sąsiadów Ukraińców w związku z obchodzonym w tym kraju Dniem Godności i Wolności (День Гідності І Свободи). Pod tą wspólną nazwą upamiętnione są 3 wydarzenia. Wspomniana rocznica Wielkiego Głodu, wybuch pomarańczowej rewolucji (w 2004 r.) i 7 rocznica Rewolucji Godności. To dramatyczny ciąg wydarzeń z najnowszej historii Ukrainy, który nadal trwa. Spowodowane jest to moskalską agresja na Ukrainę wywołaną właśnie tymi jej dążeniami do samookreślenia i pełnej niezawisłości.

2020 11 23 bis 3

Wszystkich, którzy trafią do stolicy Ukrainy – a warto – zachęcam do odwiedzenia tamtejszego Muzeum – Memoriału Wlk. Głodu. Położone po drodze z centrum miasta do Ławry Peczerskiej (również obowiązkowo do zwiedzenia) stanowi nie tylko tzw. miejsce protokolarne, ale wzruszające, a może i wstrząsające świadectwo kwintesencji bolszewizmu.
Już na placu przed wejściem do mrocznego podziemia rozbite żarna świadczą o tym, że coś tu jest nie tak. Zastanawiałem się dlaczego tak zauroczył mnie tam pomnik dziewczynki. Nie chodzi o sam artyzmem, ale naprawdę piękne odwzorowanie – ujęcie, coraz rzadziej spotykanego we współczesnej sztuce ideału kalokagatii. Piękno, dobro i prawda. Prawda o złu, tym systemowym, bezbożnym sowietyzmie, ale chyba i ciemnej stronie ludzkiej duszy…

2019 11 23 bis

Tekst i foto Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości, Lublin, 23 listopada 2020