mega888 Blok patriotyczny z okazji 3-go Maja

Blok patriotyczny z okazji 3-go Maja

3 Maja w parku przy Drodze Męczenników Majdanka na Bronowicach odbyła się impreza, której celem było uczczenie rocznicy uchwalenia pierwszej polskiej konstytucji. Blok patriotyczny miał być zgodnie z życzeniem organizatorów swoistą fetą na cześć wydarzeń z roku 1791. Zobacz galerię

Rozpoczął się mszą świętą w bronowickim kościele p. w. Świętego Krzyża. Już na tej duchowej inauguracji można było dostrzec postacie jakby przeniesione z czasów Konstytucji 3-go Maja. Oto pierwsze rzędy ławek zajęli  posłowie Sejmu Wielkiego na czele z sędziwym marszałkiem Stanisławem Małachowskim, królem Stanisławem Augustem Poniatowskim, carycą Katarzyną II oraz gronem mieszczan i mieszczek w strojach z epoki. W te historyczne role wcielili się radni Lublina oraz przedstawiciele instytucji działających aktywnie na Bronowicach: Beata Stepaniuk, Maria Rzepecka, Magdalena Zadurska Adam Głowacz, Zbigniew Targoński, Marcin Pogorzałek, Zbigniew Jurkowski, Wiesław Wójcik, którzy już po mszy tworząc barwny korowód udali się wraz z mieszkańcami dzielnicy na teren parku, gdzie miały odbyć się zaplanowane tego dnia uroczystości. Wciągnięcie flagi państwowej na maszt oraz wspólne odśpiewanie hymnu rozpoczęło dalsze świętowanie. Majowa lekcja historii – inscenizacja historyczna przybliżająca zebranym okoliczności uchwalenia Konstytucji 3 Maja była okazją by obejrzeć wspomnianych radnych miejskich i towarzyszących im przedstawicieli Bronowic w rolach znanych z kart naszej historii. Były więc i patriotyczne gesty marszałka Małachowskiego, patetyczne przemowy Ignacego Potockiego, wyniosła mina Katarzyny II oraz warcholstwo anonimowego posła. Finałem inscenizacji był wspólnie odtańczony z widzami  staropolski  polonez. Po burzliwych oklaskach scenę zdominowały występy chórów: Gloria Victis oraz Chóru Dziecięcego ze Szkoły Podstawowej Nr 47 w Głusku. W międzyczasie można było oglądać uzbrojenie oraz umundurowanie Wojska Polskiego z czasu II wojny światowej. Ekspozycję przygotowało Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej ,,Wrzesień '39". Ponadto imprezę organizowały: Dzielnicowy Dom Kultury ,,Bronowice", Rada Dzielnicy Bronowice, Parafia p. w. Świętego Krzyża, Fundacja Niepodległości, Sekcja Pracy Społecznej MOPR Nr 12, TST Sokolik, Lubelska Spółdzielnia Socjalna ,,Koziołek" i  Środowiskowy Hufiec Pracy. Młodzież ze świetlicy ŚHP wydatnie pomogła w przygotowaniu placu, na którym odbywały się kolejne punkty programu, a potem wzięła udział we wszystkich przygotowanych tego dnia atrakcjach włącznie z kosztowaniem podanej na koniec pysznej, wojskowej grochówki.

Tekst: Jacek Bury

Zdjęcia: Ewa Sołyga, uczestniczka Środowiskowego Hufca Pracy